Neoweb.nl

Expositie over waterstof bij science center NEMO

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline admin

  • The Admin
  • *****
  • 579
  • +112/-10
  • Gender: Male
  • Neoweb Technologie Forum
Expositie over waterstof bij science center NEMO
« on: December 23, 2004, 01:20:01 PM »
Een kerstboom zonder lichtjes in 2050?
Expositie over waterstof bij science center NEMO

Een kerstboom zonder lichtjes? Binnen 50 jaar is het zover! Tenminste, als we niet tijdig gebruik maken van de brandstof van de toekomst: waterstof. Dit wordt duidelijk in de nieuwe expositie 'H2: de Blauwe Brandstof' bij het Amsterdamse science center NEMO. De expositie, die op 26 december opent voor publiek, is samen met Shell ontwikkeld. In NEMO maakten bezoekers al kennis met verschillende bronnen van energie zoals licht en water. In de nieuwe expositie ontdekken ze de brandstof van de toekomst: waterstof.

Dinsdag 4 januari is door NEMO uitgeroepen tot Dag van de Waterstof. Het GVB laat een van de drie waterstofbussen speciaal voor bezoekers van NEMO rijden, zodat deze het verschil kunnen ervaren tussen een dieselbus en een waterstofbus. Op vertoon van het speciale Waterstof-buskaartje bezoeken zij tegen gereduceerd tarief de nieuwe expositie bij NEMO en kunnen zij de energieroute door NEMO nemen langs andere exhibits over energiebronnen en -vormen.

Zelf elektriciteit opwekken uit waterstof
Bezoekers kunnen zelf elektriciteit uit waterstof opwekken. Als het hen lukt, gaat er een busje rijden. Een manier om aan waterstof te komen, is door water te splitsen in waterstof en zuurstof. Dat doen we door water onder stroom te zetten. De vrijgekomen waterstof kunnen we vervolgens opslaan. Om pas te verbranden op het moment dat wij daar behoefte aan hebben. Als je waterstof verbrandt levert dat energie op, met als bijproduct alleen water. Verder wordt in de expositie uitgelegd wat waterstof is, hoe we het uit water halen en vervolgens gebruiken. Filmbeelden en andere exhibits geven bezoekers inzicht in energieverbruik. Waar gebruik je energie voor en wie zijn de grootverbruikers op aarde?

Spannende en complexe ontwikkeling
Alles wat we doen kost energie; elke dag warm douchen, lezen in bed en warm eten. De energie hiervoor halen we vooral uit fossiele brandstoffen. Deze bronnen zijn door ons enorme energieverbruik binnen afzienbare tijd uitgeput en doen daarnaast een aanslag op ons milieu en klimaat. Daarom wordt continu gezocht naar alternatieven.

Waterstof lijkt een voor de hand liggend alternatief. Immers, een bus die op waterstof rijdt produceert als afvalstof water! Maar overstappen op waterstof betekent een grote omslag in de wereldeconomie, die draait om de traditionele fossiele brandstoffen steenkool, olie en aardgas. De keuze voor waterstof is een keuze voor een schone en veilige brandstof, maar dus tegelijkertijd ook een spannende en complexe ontwikkeling.

De overgang van fossiele brandstoffen naar waterstof neemt tijd in beslag. Veel bezoekers van NEMO zullen voor het eerst kennis maken met de principes en mogelijkheden van waterstof. ‘Niet zo gek’, licht projectmedewerker en natuurkundige Marieke Hohnen toe: 'het is de best verstopte brandstof op aarde, bezoekers kunnen hier zien waar het in verstopt zit en hoe je het vervolgens kunt gebruiken om auto’s en bussen op te laten rijden’.De tentoonstelling H2: de Blauwe Brandstof is samen met Shell ontwikkeld. Dit geeft aan dat de introductie van waterstof ook voor producenten van de traditionele brandstoffen een serieuze optie is.

Overige activiteiten rond waterstof
Van 26 december tot en met 9 januari vertoont NEMO de VARA-aflevering: ‘De Ontdekking: het einde van de brandstofmotor’. Op zondag 30 januari om 11.00 uur organiseert NEMO samen met de Universiteit van Amsterdam een kinder doe-lezing rond de vraag: Hoe rijdt een schone auto?’. Wetenschapsjournalist en inhoudelijke directeur van NEMO, Rob van Hattum haalt samen met kinderen vanaf 8 waterstof uit water.

Over NEMO
In NEMO maken bezoekers op interactieve wijze kennis met fenomenen uit de natuurwetenschappen, levens- en gedragswetenschappen en de basisprincipes van techniek. Het vaste aanbod wordt steeds aangevuld met wisselende exposities, speciale vakantieprogrammering, film- en theatervoorstellingen en aandacht voor actuele gebeurtenissen.

link: www.e-NEMO.nl.
"The Future Starts Here!"