Neoweb.nl

Japanse doelstellingen voor het gebruik van waterstof

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bruno

  • **
  • 95
  • +25/-9
  • Dit forum is het helemaal !
Japanse doelstellingen voor het gebruik van waterstof
« on: December 25, 2004, 12:21:33 PM »
NEDO publiceert doelstellingen brandstofcel- en waterstoftechnologie
 
Inleiding
Het Japanse NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization, een tegenhanger van het Nederlandse SenterNovem) heeft midden- en lange-termijn doelstellingen voor brandstofcellen en gebruik van waterstof gepubliceerd.
 
Details
NEDO profileert zich steeds meer op het gebied van brandstofcellen en het gebruik van waterstof in Japan. De organisatie is hard op weg invulling te geven aan doelstellingen van de Japanse overheid om deze technologie steeds dichter bij de gebruiker te brengen. Dit komt onder meer tot uiting in de midden- en lange-termijn doelstellingen voor brandstofcellen en gebruik van waterstof die NEDO in juni 2004 heeft gepubliceerd. In het kort zijn de doelstellingen als volgt:

- Stationaire PEFC
De doelstelling voor stationaire PEFC (Polymer Electrolyte Fuel Cells; deze hebben groter vermogen per eenheid gewicht dan andere brandstofcellen) is een prijs van EUR 2.000 per kW, een levensduur van 20-50 duizend uur en een rendement van 40%.

- Mobiele PEFC
De doelstelling voor mobiele PEFC (voor auto’s) is een prijsverlaging tot een-vijftigste van de huidige, een levensduur van 3.000 uur en een rendement van 60%.

- SOFC
De doelstelling voor SOFC (Solid Oxide Fuel Cells; deze hebben lagere kosten dan andere brandstofcellen doordat ze geen dure metaalkalaysator nodig hebben) is dat ze in 2010 meer dan tien uur voeding kunnen geven voor laptop computers en een levensduur hebben van meer dan twee jaar.

- DMFC
De doelstelling voor DMFC (Direct Methane Fuel Cells; deze hebben een hogere veiligheid dan andere brandstofcellen doordat geen waterstof gebruikt wordt) is dat deze vanaf 2010-2015 op de markt komen voor een prijs tussen EUR 1.500 en EUR 2.300 per kW en een levensduur hebben van meer dan vier jaar.

- Waterstoftechnologie
De doelstelling voor waterstoftechnologie behelst onder andere het opzetten van een toeleveringsinfrastructuur die leidt tot een totaal systeem rendement van meer dan 70%.

Deze doelstellingen van NEDO volgen op de plannen van het Japanse Ministry of Economy, Trade and Industry (METI) om de capaciteit van stationaire brandstofcellen in 2010 te verhogen tot 2.200 MW, en in 2030 tot meer dan 12.500 MW. METI's doelstelling voor mobiele brandstofcellen is dat er in 2010 50.000 auto's rijden met een brandstofcel (in 2030 zelfs 1.5 miljoen).

NEDO (sinds oktober 2003 een zelfstandig instituut) voert onderzoek uit en ondersteunt onderzoek in de private sector. Om onderzoeksprogramma's beter af te stemmen op de behoeften binnen de sector, organiseert NEDO sinds kort bijeenkomsten met de private sector waar voorstellen en programma's besproken worden. De doelstellingen die nu bekend zijn gemaakt zullen onder andere als referentie worden gebruikt bij communicatie tussen NEDO en de private sector.

Bronnen:
NEDO: www.nedo.go.jp
METI: www.meti.go.jp