Neoweb.nl

Toshiba fuelce prototype voor notebooks

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Toshiba fuelce prototype voor notebooks
« on: March 14, 2005, 10:16:03 PM »
Toshiba brandstofcel-prototype voor notebook

bron:tweakers.net

Tijdens de CeBIT heeft Toshiba een eerste prototype getoont van een werkende brandstofcel die een laptop van energie voorziet. Het bedrijf toonde een Toshiba Portege M300 die 10 uur onafgebroken werkte op een 'lading' Methanol. Aan brandstofcellen wordt al geruime tijd ontwikkeld zodat deze op termijn de huidige batterijen kunnen vervangen in mobiele apparaten. Het voordeel van de brandstofcel ten opzichte van de reguliere accus is dat de werktijd aanzienlijk langer is, en opladen eenvoudig is.

Het prototype brandstofcel dat Toshiba toonde was in staat 20W te produceren gedurende 10 uur en weegt ongeveer een kilo. Het formaat en de capaciteit zorgt er echter voor dat de techniek nog niet rijp is voor commerciƫle introductie, aldus Tomoaki Arimura van Toshiba's Methanol Fuel Cell Group. Brandstofcellen werken over het algemeen door methanol te mengen met lucht en water waardoor elektrische energie wordt geproduceerd. De restproducten van een brandstofcel zijn warmte en water, waardoor deze niet belastend is voor het milieu. De daadwerkelijke brandstof is methanol, waardoor het 'opladen' van een brandstofcel in feite bestaat uit het vervangen van een cartridge gevuld met methanol. Dit laaste is ook nog een beperking voor het op de markt brengen van deze technologie, aangezien het tot nu toe niet toegestaan is om methanolcartridges in vliegtuigen te vervoeren. Dit laatste probleem wordt waarschijnlijk in 2007 opgelost, wanneer de Verenigde Naties de regelgeving op dit gebied zal aanpassen.

Naast Toshiba zijn uiteraard ook andere bedrijven actief op dit gebied. NEC verwacht in 2007 apparaten op de markt te brengen die van energie worden voorzien door brandstofcellen. Toshiba verwacht ook niet eerder dan 2007 de eerste producten op de markt te brengen.