Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Waterstof technologie, waterstof Auto's, H2, Fuelcell, tankstation, ontwikkelingen => Topic started by: tegio1976 on March 20, 2008, 11:32:46 PM

Title: Veelbelovende waterstofopslag in carbon nanofibres (CNF)
Post by: tegio1976 on March 20, 2008, 11:32:46 PM
Vergeet de sneeuwtank, magnesiumhydride en de (natrium)boorhydride als opvolgers van gecomprimeerde en vloeibare waterstof opslag.

Er is een veelbelovende waterstoftank met een volume van 25 liter op komst die zoveel van dit gas kan opslaan om een vierzits-auto tot 8000 KM te laten rijden, zo menen de onderzoekers van het Northeastern University in Boston. Deze tank bestaat uit vele nano-koolstofvezels die het mogelijk maken om zoveel waterstofmoleculen op te zuigen als een spons. Eerst is men al in geslaagd om 30 liter waterstofgas in 1 gram grafiet te krijgen. Het afvullen vergt wel verscheidene uren (4 tot 24 uur) en gebeurt bij een druk van minstens 120 bar. Dan blijft het waterstof bij 40 bar opgeslagen. Daarmee bestaat 75 procent van het totaalgewicht uit waterstof tegenover circa 5 procent bij vorige opslagmethoden. Voor het tanken is een reinigingsbehandeling met zuur vereist en daarna verhitting tot 900 graden en in een vacuumkamer om de nanofibres te ontdoen van eventuele verontreinigingen van gas- en metaaldeeltjes. Om waterstof te verbruiken hoeft men alleen de druk te verminderen. De koolstof nanofibres zijn relatief goedkoop, minder dan 1 dollar per kilo.


http://keelynet.com/energy/hydrocar.htm
http://www.cem.msu.edu/~cem181h/projects/97/fuelcell/chem1.htm
(Zie vanaf alinea nanotubes)