Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Waterstof technologie, waterstof Auto's, H2, Fuelcell, tankstation, ontwikkelingen => Topic started by: achtervliet on December 16, 2003, 11:44:36 AM

Title: Waterstof bussen in Amsterdam
Post by: achtervliet on December 16, 2003, 11:44:36 AM
Sinds begin december 2003, rijden er waterstof bussen in Amsterdam!

Bron: parool

AMSTERDAM - Het Gemeentelijk Vervoers Bedrijf (GVB) wil naast Garage Noord aan de Metaalbewerkerweg in Noord een tankinstallatie en een productiegebouwtje neerzetten voor de fabricage en opslag van waterstof, die nodig is om vanaf september twee jaar lang drie lijnbussen op te laten rijden. Omwonenden zijn uitgenodigd voor een informatieavond over het project, morgenavond in de garage.
 

Het GVB vermoedt dat in de buurt veel vragen leven over het project. De proef zou aanvankelijk al vorig jaar beginnen, maar is uitgesteld tot september van dit jaar, omdat de benodigde bussen nog 'kinderziektes' vertonen en de infrastructuur nog niet klaar was, zoals genoemd productiegebouwtje ter grootte van een zeecontainer, waar via electrolyse waterstof moet worden opgewekt uit afval, met behulp van groene stroom.

Het GVB heeft 'geen signalen dat extreme zorgen leven in de buurt', maar 'vindt het netjes de mensen op de hoogte te houden'. ''Er worden tal van beveiligingsmaatregelen genomen, zoals detectiesystemen om bij eventuele lekken het ontsnapte gas op te sporen. Gelukkig stijgt waterstof direct recht omhoog op, als het is ontsnapt. Veel gevaar bestaat dus niet.''

Het plan bussen op waterstof te laten rijden in plaats van op de gebruikelijke diesel of gas, is onderdeel van het internationale project Clean Urban Transport for Europe, waaraan ook Barcelona, Madrid, Londen, Hamburg, Luxemburg, Porto, Stockholm, Reykjavik en Stuttgart meedoen.

Bedoeling is in de praktijk te testen of de milieuvriendelijke waterstof kan dienen als brandstof voor de stadsbussen. Het idee is inmiddels al vele jaren oud, maar tot nu toe is nooit op grote schaal serieus getest of waterstof een werkbaar alternatief is. Een GVB-woordvoerder: ''Maar het stadium van terzijde te schuiven Willie-Wortel-plan zijn we ontgroeid.''

Het GVB hoopt in de toekomst alle 650 voertuigen, die samen ruim 100.000 kilometer per dag afleggen, op de schone brandstof kunnen rijden. In Madrid begint de eerste proef al in mei.

Bij de productie van waterstof zal het GVB later eventueel ook samenwerken met de afvalverbrandingscentrale AVI-West.
 
Title: Re:Waterstof bussen in Amsterdam
Post by: brainiac on December 25, 2003, 01:04:24 PM
Dit soort initiatieven moeten we toejuichen!
Title: Re:Waterstof bussen in Amsterdam
Post by: Harry on January 09, 2004, 01:13:33 PM
Op naar de waterstofrevolutie  ;D
Title: Re:Waterstof bussen in Amsterdam
Post by: C.v.Ooien on January 09, 2004, 05:24:47 PM
Weet je dat er milieu organisaties zijn, die de waterstof revolutie juist tegen proberen te houden??

Ze menen dat waterstof niet voldoende gemaakt kan worden door schone energie!  >:(
En dat er dus meer fossiele brandstoffen of kernenergie gebruikt gaat worden!

Ik zou zeggen, gewoon beginnen met die handel, en we kijken wel hoe snel de grote producenten overstappen op schone energie!
Van mij mogen ze m'n hele achtertuin volzetten met windmolens of zonnepanelen!


Title: Re:Waterstof bussen in Amsterdam
Post by: Denton on January 15, 2004, 12:14:17 AM
mijn achtertuin wardeer ik toch wel  ;) (zolang ik die nog heb), maar voor de rest heb je groot gelijk. Als we overstappen op waterstof moeten de onderzoekers daar wel veel geld in steken en zullen er waarschijnlijk op het gebied van schone energie meer manieren komen om deze op te wekken!!!!

Kies H2!!!
Title: Re:Waterstof bussen in Amsterdam
Post by: gamekeeper on January 23, 2004, 04:31:57 PM
Lekker veilig dat ze die waterstofopslagplaats/tankstation vlak naast een distributie station van het aardgas-hoofdnet neerzetten, mja milieu is belangrijker :-\.
Title: Re:Waterstof bussen in Amsterdam
Post by: laura on April 13, 2004, 10:22:26 AM
 ;D ;D ;D ;Dik vind dit een prima oplossing, minder milieu vervuiling en het is goedkoper of niet dan?
groetjes, :-* ;) :D ;D :o :) 8) ::) :P :-[ :-X :-\ :'( ;D :D :) ;) ;D
Title: Re:Waterstof bussen in Amsterdam
Post by: Determination on May 28, 2005, 09:52:28 PM
ik vind dit een prima oplossing, minder milieu vervuiling en het is goedkoper of niet dan?
groetjes

Over het algemeen wordt de waterstof nog steeds doormiddel van fossiele brandstoffen geproduceerd. Wellicht iets minder milieu vervuiling ja.

Wel eens uitgezocht hoeveel een waterstofauto kost? En hoeveel een liter waterstof kost? Dat is nog lang niet commercieel. Als ze massaproductie gaan doen (rond 2010/2012 hopelijk) dan wellicht een stuk meer maar op dit moment kost een auto nog ongeveer 1 miljoen (give or take.)