Neoweb.nl

waterstofkart! brandstofcelkart

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.148
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
waterstofkart! brandstofcelkart
« on: February 17, 2005, 03:30:03 PM »
Brandstofcelkart: snel, stil en schoon

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Indrukwekkende cijfers zijn het: van nul naar honderd kilometer per uur in zes seconden en een topsnelheid van 130 kilometer per uur. Maar het meest aansprekende cijfer is toch dat van de emissie: nul komma nul. Nou ja, wat waterdamp dan. Maar daar wordt niemand ziek van en het milieu blijft ook gespaard. De 'Formula Zero' kart, waarvan het concept vandaag op de AutoRAI in Amsterdam zijn wereldpremière beleeft, laat zien dat milieuvriendelijk rijden hartstikke 'fun' kan zijn. Dankzij een uitgekiend ontwerp, brandstofcellen en waterstof.

Godert van Hardenbroek, Eelco Rietveld en Eiso Vaandrager streven ernaar om nog dit jaar een nieuw snelheidsrecord neer te zetten voor een voertuig aangedreven door brandstofcellen. En het liefst zien ze een hele raceklasse ontstaan voor brandstofcelkarts. 'Je ziet waterstofmotoren nu alleen in bussen of in grote auto's', zei Godert van Hardenbroek dinsdag in het Parool. 'Een bus is niet gaaf, een racewagen wel. We willen mensen de kans geven voor een milieuvriendelijke techniek te kiezen omdat het cool is, niet omdat het milieuvriendelijk is. Het milieu mag best een rol spelen, maar de autokoper kijkt toch eerst naar prestaties en uiterlijk', aldus Hardenbroek.

Minimale geluidsproductie
De nieuwe kart is in feite een elektrische auto en dat heeft op zich al voordelen: de acceleratie is een stuk sneller dan met een verbrandingsmotor. De minimale geluidsproductie is ook een groot voordeel. Er zijn weliswaar mensen die juist een kick krijgen van het snerpende geluid van de miniracewagens maar de omwonenden van een kartcircuit zijn er meestal niet blij mee.

Het vernieuwende aan de Formula Zero kart is dat hij geen zware accu's hoeft mee te torsen die de elektromotor stroom leveren. Met een brandstofcel aan boord beschikt hij als een kleine elektriciteitscentrale die uit waterstof stroom maakt. Het enige wat daarbij vrij komt is schoon water. Verder hebben de ingenieurs een ontwerp gemaakt dat vol met slimmigheden zit. Zo zijn er condensatoren aan boord (boostcaps noemen ze die) waarin energie kan worden opgeslagen als er even geen aandrijving nodig is of wanneer er geremd wordt.

De condensatoren blinken uit in het snel beschikbaar maken van de extra energievoorraad: tijdens een boost kan zo'n 50 kW elektrische energie in een handvol seconden naar de motor gepompt worden. Ter vergelijking; de brandstofcel heeft een vermogen van ongeveer 10 kW. Een kleine meter geeft aan hoeveel boostcapaciteit er aanwezig is. Net als in een videospelletje is het aan de bestuurder om te beslissen wanneer hij daar gebruik van maakt, om snel een bocht uit te komen bijvoorbeeld, of een concurrent in te halen.

Prototype
De kart die op de AutoRAI te zien is op het 'Schoon & Zuinig' paviljoen (hal 1/Europahal), is nog een prototype. Aan de buitenkant verschilt hij niet veel van de kart waarmee de makers hun record willen vestigen, aan de binnenkant des te meer. De brandstofcel moet er nog in, evenals de boostcaps en een 'tank' voor de waterstof. De eerste twee componenten zijn min of meer standaard producten die het team zó kan inbouwen. De 6 liter waterstoftank werd in samenwerking met sponsor Bradford Engineering ontworpen. Hij wordt geplaatst via een gemakkelijk en veilig 'click and go' systeem dat het snel bijtanken tijdens een race mogelijk maakt.

Grootse plannen
Het team van Formula Zero heeft nog veel grootser plannen dan het vestigen van het wereldsnelheidsrecord later dit jaar. De brandstofcelkart zal zijn krachten gaan meten met traditionele karts, waarbij Van Hardenbroek verwacht direct in de hoogste klassen mee te kunnen: 'Er zijn nu vijftien categorieën karts, wij zullen in de top drie eindigen. De snelste karts gaan 150 kilometer per uur, wij 130.' Daarna hoopt hij op een speciale klasse voor brandstofcelkarts. Om de branche daar warm voor te maken én om het grote publiek te bereiken heeft Formula Zero een 'reizend kartcircus' in gedachten.

links:
http://www.formulazero.nl/
http://www.kennislink.nl/web/show?id=127932

Offline the eagle

 • *****
 • 725
 • +123/-8
 • De tijd zal het leren!
Re: waterstofkart! brandstofcelkart
« Reply #1 on: February 17, 2005, 06:24:54 PM »
Cool karretje, ik zag hem op tv.

Offline D.Heusden

 • *****
 • 408
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Re: waterstofkart! brandstofcelkart
« Reply #2 on: February 18, 2005, 11:21:40 PM »
Als de 'grote' industrie waterstof niet omarmt, worden ze vanzelf ingehaald door dit soort 'kleinschalige' maar effectieve initiatieven.

Offline Peter

 • *****
 • 423
 • +37/-7
 • Gender: Male
 • Meten = Weten
Re:waterstofkart, brandstofcelkart, formula zero
« Reply #3 on: July 22, 2009, 10:48:12 AM »
Delftse kart op waterstof voor Formula Zero
DELFT - Met een elektrische auto op waterstof doet de Technische Universiteit Delft deze zomer mee aan het kampioenschap Formula Zero.

TU-adviseur Ivo Opstelten en autocoureur Jan Lammers presenteerden de nieuwe waterstofkart maandag op het sportcomplex van de universiteit.

De eerste wedstrijd in de reeks wordt op 20 augustus in Camberley, Engeland gehouden. Daarna volgt op 23 augustus de Nederlandse race op het circuit Nieuw Zevenbergen in Oss.

Vervolgens zijn er races in België en Spanje. Het is de eerste titelstrijd voor waterstofvoertuigen. Tegenstanders zijn karts van andere universiteiten.

Kart met Waterstofbrandstofcel
De wagen wordt aangedreven door een waterstofbrandstofcel, een soort batterij, die elektrische stroom levert.

Een snelheid van 100 kilometer wordt in zes seconden gehaald, de topsnelheid van de wagen is 120 kilometer per uur. Met de waterstoftank van vijf liter kan de kart een kwartier racen.

Duurzaam racen
Opstelten ziet de kart als een voorbeeld van duurzaam racen. De enige uitstoot bestaat uit zuiver water en geluidsoverlast bezorgt de kart ook al niet.

Lammers maakte zijn verontschuldigingen voor de 37 jaar, dat hij rookwolken en uitlaatgassen heeft geproduceerd.

De studenten van de TU hebben de kart, de Greenchoice Forze, ontworpen. De kosten van de wagen bedragen naar schatting van teamleider Ivo Salters ''een leuke Porsche'', ongeveer 150.000 euro.

bron: ANP & nu.nl

zie voor meer informatie over formula-zero:
http://www.formulazero.nl/
http://www.tudelft.nl/
http://www.greenchoice-forze.nl