Neoweb.nl

Duits bedrijf ontwikkelt draagbare brandstofcel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Duits bedrijf ontwikkelt draagbare brandstofcel
« on: February 27, 2009, 08:52:52 AM »
Duits bedrijf ontwikkelt draagbare brandstofcel
Een Duits bedrijf heeft een draagbare brandstofcel ontwikkeld die kan worden bijgevuld met cartridges methanol. De rugzakken met de brandstofcellen zouden volgens de makers door het Amerikaanse leger gebruikt kunnen worden.

De Jenny 600S, zoals het Duitse bedrijf Smart Fuel Cell de draagbare brandstofcel heeft genoemd, heeft een gewicht van 1,7 kilogram en meet 252mm bij 171mm bij 74mm. De Duitsers wonnen vorig jaar de Wearable Power Competition, een door het Amerikaanse ministerie van Defensie uitgeschreven wedstrijd met als doel een alternatieve energiebron voor infanteristen te vinden. Soldaten op het slagveld van de toekomst zouden tijdens missies bijna tien kilo aan conventionele accu's met zich meedragen. De wedstrijd had tot doel bedrijven of individuen een lichtere energiebron te laten ontwikkelen.

Met zijn Jenny 600S wist Smart Fuel Cell de prijs van 1 miljoen dollar in de wacht te slepen. Het systeem maakt gebruik van direct methanol fuel cells, waarbij de brandstof, methanol, samen met water direct in de brandstofcel wordt geĆÆnjecteerd. De brandstofcellen zijn in staat ruim 1,4 miljoen joules te produceren, genoeg om gedurende twintig uur 20W aan energie te leveren. Wanneer de methanol verbruikt is, kan een nieuwe cartridge worden ingestoken. Aangezien de methanol-cartridges niet onder druk staan, zijn ze veiliger dan bijvoorbeeld brandstofcellen die met waterstofgas werken. Het Amerikaanse leger heeft de Jenny 600S dan ook een veiligheidslabel gegeven, waardoor het gebruik op het slagveld, en op termijn misschien in commerciĆ«le toepassingen, niet ver weg zou zijn.

bron: Tweakers.net

zie ook
http://news.cnet.com/8301-13639_3-10169022-42.html
http://www.dod.mil/ddre/prize/rules_doc.html
http://www.sfc.com/de/am-koerper-getragen-jenny.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_methanol_fuel_cell

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Re:Duits bedrijf ontwikkelt draagbare brandstofcel
« Reply #1 on: February 27, 2009, 08:53:54 AM »
Helaas stoot de fuelcell wel gewoon CO2 uit, dus echt milieuvriendelijk is het niet te noemen.
Daarnaast _kan_ methanol heel goed biologisch gefabriceerd worden, net zoals dat bij waterstof kan. Dus de toekomst zal uitwijzen of dergelijke brandstofcellen/fuelcells goed voor het milieu zijn.