Neoweb.nl

Waterstoftankstation langs snelweg Brussel-Parijs

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Waterstoftankstation langs snelweg Brussel-Parijs
« on: June 03, 2008, 11:22:44 AM »
Waterstoftankstation langs snelweg Brussel-Parijs

BRUSSEL - Het Franse olieconcern Total opent dinsdag op de snelweg tussen Brussel en Parijs een tankstation voor auto's die op waterstof rijden.
 
Er is al een aantal waterstoftankstations in Europa, maar volgens Total is dit station het eerste in België en het eerste langs een snelweg in Europa. 

In Duitsland en in IJsland zijn al proefprojecten met dergelijke stations. In Nederland werkt de gemeente Arnhem aan een waterstoftankstation en in Rotterdam hebben Shell en busmaatschappij Connexxion plannen.

BMW, Toyota, General Motors en Kia hebben waterstofauto's of werken eraan. BMW, dat ook meewerkt aan het project van Total bij Brussel, wil dat er in Duitsland op een route van 1800 kilometer om de vijftig kilometer waterstofpompstations komen.

Goede voorbeeld
In Brussel geeft een aantal EU-commissarissen het goede voorbeeld en rijdt op waterstof. De Commissie maakte onlangs 470 miljoen euro vrij voor meer onderzoek naar de mogelijkheden, mits de Europese industrie hetzelfde bedrag op tafel zou leggen.

Volgens sommige scenario's van de EU kan waterstof de komende decennia 40 procent van de oliebehoefte van het wegverkeer wegnemen. De uitstoot van broeikasgas CO2 door het wegverkeer zou dan in 2050 de helft lager zijn.

Actieradius waterstofauto's zo'n 200 kilometer
Het voordeel van waterstof is dat er bij de verbranding geen kooldioxide (CO2) vrijkomt en nauwelijks fijn stof. Maar de actieradius van een auto die op waterstof rijdt is nog klein (200 kilometer) en waterstof is zeer explosief bij contact met zuurstof.

Bovendien kost het nu nog veel energie om waterstof te maken: ongeveer net zoveel als het aan energie oplevert.

Waterstof is 'Sexy'
In de VS zijn al vergevorderde plannen voor een 'waterstofsnelweg' aan de westkust: van Vancouver in Canada tot San Diego in Californië. Waterstof begint inmiddels ook 'sexy' te worden in de wereld van acteurs en muzikanten. Cameron Diaz reed in een waterstofauto naar de Oscaruitreiking en de tenor Placido Domingo kreeg er een te leen van BMW.

bron: anp & nu.nl