Neoweb.nl

Lostrekken van plakband veroorzaakt röntgenstraling

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.158
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Lostrekken van plakband veroorzaakt röntgenstraling
« on: November 02, 2008, 03:49:35 PM »
[ Invalid YouTube link ]

Plakband geeft röntgenstralen
Plakband lostrekken produceert genoeg röntgenstralen om een vinger door te lichten, zo melden Amerikaanse onderzoekers in Nature. Hiermee onderzochten ze een verschijnsel dat al tientallen jaren onverklaarbaar lijkt. De resultaten zijn wellicht bruikbaar voor de bouw van goedkope röntgenapparaten in Derde Wereld landen.

Sommige dingen kunnen alleen wetenschappers bedenken. Zo besloot een onderzoeker begin vorige eeuw om een rol plakband af te draaien in vacuüm. Wat bleek: als hij de lichten uit deed zag hij kleine lichtflitsjes van het plakband af komen! Lange tijd had niemand een verklaring, maar uit andere proefjes bleek dat er niet alleen licht maar ook röntgenstraling vrijkomt. Nu besloten Amerikaanse wetenschappers om een apparaat te bouwen dat dit verschijnsel voor eens en voor altijd zou uitzoeken.

Bliksemflitsje
Wetenschappers noemen dit verschijnsel triboluminiscentie. Triboluminiscentie treedt op als er wrijving is tussen twee oppervlakken. Een stuk plakband begint te gloeien op de lijn waar het loskomt van de rol, en een pleister kan een blauwgroene gloed geven als deze snel wordt losgetrokken. De verklaring ligt letterlijk verborgen tussen de twee oppervlakken, namelijk in de elektronen en ionen die hier tussen zitten.
Bij het lostrekken van een stuk plakband verstoor je de elektronen en ionen die in rust zijn tussen het plakband. Als elektronen en ionen worden verstoord ontstaat er een ladingverschil. Dit ladingverschil is vergelijkbaar met een donderwolk die over het land trekt. De grond en de donderwolk hebben tegengestelde elektrische ladingen, en als het verschil tussen de ladingen groot genoeg is wordt dat in één flits opgelost.

Door plakband los te trekken in een vacuüm ontstaat er een blauwige gloed op de lijn waar het plakband loskomt van de rol. Dit verschijnsel heet triboluminiscentie en heeft te maken met de wrijving tussen de twee oppervlakken.

Van hieraf zijn wetenschappers het met elkaar oneens over wat voor processen zich precies afspelen in het plakband die het licht en de röntgenstraling produceren. De onderzoekers publiceren in hun artikel de volgende theorie: bij het lostrekken wordt de plakkerige lijm positief geladen omdat het elektronen verliest, en wordt de rol plakband negatief geladen vanwege de elektronen die het van lijm krijgt. Dat plakband is geladen zie je als je het los trekt. Het beweegt namelijk naar je hand toe als je het los in de lucht laat hangen.
Op deze manier ontstaat er een ladingverschil tussen de tape en de lijm. Hoe groter het ladingverschil, des te groter de kans op een ontlading, oftewel een bliksemflitsje. De elektronen vliegen van de ene kant van het plakband naar de andere, en zodra ze de andere kant raken komt er energie vrij in de vorm van röntgenstralen. Dit alles in een fractie van een seconde, en het blijft zich herhalen terwijl je het plakband los trekt. Het vacuüm is nodig omdat de lucht anders het ladingverschil al opvangt voordat er een ontlading plaats kan vinden.

bron:kennislink

zie de volledige film (11 minuten)  op nature.com
http://www.nature.com/nature/videoarchive/x-rays/

Offline Benjamin23

 • ****
 • 351
 • +30/-4
 • Dit forum is het helemaal !
Re: Lostrekken van plakband veroorzaakt röntgenstraling
« Reply #1 on: November 03, 2008, 08:40:50 AM »
Das op z'n minst opmerkelijk. Dat je een röntgenapparaat kan maken van een rol plakband, een vaccuumkamer en een motortje om de rol plakband af te rollen.  :o

Offline val

 • *****
 • 88
 • +21/-2
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Lostrekken van plakband veroorzaakt röntgenstraling
« Reply #2 on: November 15, 2008, 10:56:06 PM »
Leuk dat ik dit hier tegen kom, ik heb dit verschijnsel namelijk ook eens gezien. Als ik een modelbouwvleugel voorzien heb
van epoxy glasweefsel en 'abreissgewebe' en dit alles na een 24 uren vacuumeren los maak, zie ik tijdens het manueel lostrekken van het abreissgewebe ook bovengenoemde licht. en blijkbaar rontgenstraling, volgende keer mag ik nog een loodschort dragen ook bij dit ongezonde werk :P

Offline Peter

 • *****
 • 423
 • +37/-7
 • Gender: Male
 • Meten = Weten
Re: Lostrekken van plakband veroorzaakt röntgenstraling
« Reply #3 on: November 16, 2008, 12:14:13 PM »
Werkt dit ook voor andere dingen, zoals klitteband? of het lostrekken van die 2 draden van een dropveter?

En als je een hele grote rol plakband hebt (zoiets als die rollen op www.klusfolie.nl)
En je rolt die supersnel af? kan lucht er dan wel snel genoeg bij komen om het ladingsverschil op te heffen? krijg je dan ook rontgen straling?