Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Huiswerk en Practica. Vragen over natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde of statistiek (het Beta hoekje) => Wiskunde => Topic started by: Digihans on August 17, 2007, 10:17:03 AM

Title: 'Rubik-kubus altijd in 26 stappen op te lossen'
Post by: Digihans on August 17, 2007, 10:17:03 AM
'Rubik-kubus altijd in 26 stappen op te lossen'

Bron: Northeastern University (http://www.ccs.neu.edu/home/gene/) & Tweakers.net (http://life.tweakers.net/nieuws/48935/Rubik-kubus-altijd-in-26-stappen-op-te-lossen.html)

Onderzoekers van een universiteit in Boston hebben met de hulp van een supercomputer aangetoond dat een Rubik-kubus altijd in slechts zesentwintig stappen opgelost kan worden.

Omdat een Rubik-kubus miljarden verschillende toestanden kent, zou het zelfs voor een supercomputer ondoenbaar zijn om alle mogelijke combinaties helemaal uit te rekenen. Daniel Kunkle en Gene Cooperman, twee studenten van de universiteit, zijn daarom uitgegaan van 15.000 toestanden waarvan bekend is dat ze in een paar stappen opgelost kunnen worden. Door vervolgens van elke mogelijke toestand te berekenen hoe een van deze 15.000 varianten verkregen kan worden, kon heel wat tijd bespaard worden. Op deze manier becijferden de 'kubisten' dat heel veel Kubik-configuraties in zesentwintig stappen tot een oplossing gebracht konden worden.

Door zich vervolgens te concentreren op de resterende situaties, waarvoor niet meer dan negenentwintig acties nodig waren, slaagde men erin om ook deze lastige gevallen met slechts zesentwintig handelingen op te lossen. Wetenschappers zijn al sinds jaar en dag op zoek naar het zogenaamde 'God's Number', het minimale aantal stappen dat nodig is om een willekeurige Rubik-kubus op te lossen. Theoretici hebben reeds becijferd dat dit getal zich ergens tussen de twintig en vijfentwintig moet bevinden, hoewel dit nog niet wetenschappelijk aangetoond is.

Title: Re: 'Rubik-kubus altijd in 26 stappen op te lossen'
Post by: bashanna on August 18, 2007, 10:23:55 AM
Ik ben er gewoon dagen zoet mee!

Overigens is die Japanner in dat Youtube filmpje behoorlijk snel!!  ;D :o
Title: Re: 'Rubik-kubus altijd in 26 stappen op te lossen'
Post by: Robert on September 19, 2007, 12:13:51 PM
Hoe zou je dat kunnen berekenen?