Neoweb.nl

Spagettiraadsel ontrafeld

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Spagettiraadsel ontrafeld
« on: August 17, 2005, 10:12:04 AM »
Spagettiraadsel ontrafeld
 
bron:planet.nl
 
Waarom breekt een droge spagettistengel in meer dan twee stukken?
Iedereen die spagetti kookt kent het fenomeen: wanneer de stengels boven de pan worden gebroken, vallen de droge stengels niet in twee gebroken stukken in het kookwater, maar in een wirwar van talrijke kleine stukjes. Franse wetenschappers weten nu hoe dat komt, zo bericht de Telegraph.

Mysterie
Zelfs de wereldberoemde natuurkundige Richard Feynman, winnaar van de Nobelprijs in 1965 voor zijn fundamentele werk op het gebied van de quantumelektrodynamica, kon het spagettiraadsel niet oplossen. Hij bleef worstelen met het mysterieuze gedrag van zijn favoriete voedsel.

Samen met computerpionier Danny Hillis probeerde Feynman het antwoord te vinden op de brandende vraag waarom de stengels niet gewoon doormidden breken. Urenlang knakten ze droge spagettistengels doormidden, maar aan het einde van de dag lang de keukenvloer bezaaid met ongekookte spagettistukjes zonder dat ze een antwoord hadden kunnen formuleren.

Buigende golven
De Franse wetenschappers Basile Audoly en Sébastien Neukirch van de universiteit van Parijs VI, menen nu een wiskundig antwoord te hebben gevonden op het pastavraagstuk dat in het komende nummer van het vakblad Physical Review Letters wordt gepubliceerd.

Na een serie experimenten in het ‘Laboratoire de Modélisation en Mécanique’, concluderen ze dat de pasta breekt door zogeheten buigende golven. Met behulp van geavanceerde video-opname’s met frames per seconde, konden ze gedetailleerd in kaart brengen hoe de eerste breuk golven doorgeeft aan de rest van de spagettistengel.

Die golf verhoogt de kromming van de reeds gebogen pastastengel, hetgeen een waterval van nieuwe breekpunten op gang brengt. Daardoor worden opnieuw golven in gang gezet, wat uitmondt in een op meerdere plaatsen brekende spagettistengel.

Relevant voor wetenschap en techniek
De wetenschappers benadrukken dat de motivatie voor hun onderzoek verder gaat dan het ontsluieren van keukengeheimen.

Het breekbare staal dat in wolkenkrabbers, gebouwen en bruggen wordt toegepast, kenmerkt zich door soortgelijke mechanismen. Het onderzoek kan volgens hen dan ook praktische toepassingen opleveren om veiligere structuren te maken. "Het fysische proces van fragmentatie is voor talrijke takken van wetenschap en techniek relevant", zo verklaarden de Franse onderzoekers.