Neoweb.nl

Unieke wiskundewedstrijd van start

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Unieke wiskundewedstrijd van start
« on: January 18, 2007, 10:06:15 AM »
Unieke wiskundewedstrijd van start
 
bron:planet.nl
 
De wiskundewedstrijd 'Reken mee met ABC' is dinsdag van start gegaan.
Via de gelijknamige website kan iedereen meerekenen met het zogenoemde ABC-vermoeden, een nog onopgelost probleem in de getaltheorie.


'Wiskunde is niet af'
Als veel vrijwilligers gaan meedoen,hopen wiskundigen van de Universiteit Leiden meer inzicht te krijgen in het ABC-vermoeden.

"De bedoeling van 'Reken mee met ABC' is tweeledig," vertelt Carl Koppeschaar, hoofdredacteur van de website Kennislinken een van de initiatiefnemers van het project.

"Aan de ene kant willen we laten zien dat de wiskunde niet 'af' is. Velen zien wiskunde als een saaie wetenschap, waarin alleen maar nerds actief zouden zijn. De werkelijkheid is toch wel even anders. Wiskunde is juist een spannende wetenschap, waarin nog tal van ontdekkingen te doen zijn. In die zin is de website bedoeld als promotie voor de wiskunde."

"Er is echter nog een tweede, belangrijker aspect. En dat is dat het ABC-vermoeden nog nooit bewezen is. Beroemde
wiskundigen breken zich er al jaren het hoofd over. Daarom doen zij nu op iedereen een beroep om mee te rekenen. Wie meedoet, wordt dus feitelijk zélf wetenschappelijk onderzoeker."

'ABC-vermoeden nooit bewezen'
Op het Mathematisch Instituut van de Universiteit Leiden bevinden zich de bollebozen achter het project. De naam
'Reken mee met ABC' is bedacht door Hendrik Lenstra, hoogleraar zuivere en toepassingsgerichte wiskunde
en in 1998 winnaar van de prestigieuze Spinozapremie.

"Het ABC-vermoeden is een idee waarvan wiskundigen denken dat het waar is, maar dat ze nog niet hebben
kunnen bewijzen," vertelt Hendrik Lenstra.

"Dat is vreemd, omdat het vermoeden zelf voor iedereen te begrijpen is. Het gaat om drietallen volgens de eenvoudige formule a + b = c, bijvoorbeeld 1 + 8 = 9. Maar omdat de drie getallen ook nog aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, zijn ze vrij zeldzaam. Zo zijn er bijvoorbeeld maar vijftien abc-drietallen met c kleiner dan 300.

Je kunt ze eenbepaalde 'kwaliteit' toekennen. Het beste abc-drietal tot nu toe heeft een kwaliteit die ongeveer gelijk is aan 1,63. Maar kan iemand drietallen van nóg hogere kwaliteit vinden? Daar zijn we zeer benieuwd naar."


Speciaal rekenprogramma
De Leidse wiskundigen hebben voor dit project een geheel nieuw, zeer snel rekenprogramma bedacht.

Het rekenprogramma, dat op de computers moet worden geïnstalleerd, werkt in de tijd dat deelnemers hun pc of laptop niet gebruiken. Als veleduizenden het installeren, gaat al het rekenwerk zelfs nog sneller.

"Het speciale rekenprogramma dat we hebben ontwikkeld, is zo nieuw en krachtig, dat er internationaal al veel belangstelling voor bestaat," weet Willem Jan Palenstijn, die als medewerker van Lenstra
verantwoordelijk is voor het noeste rekenwerk.

"Daarom hebben we ook de internationale website www.abcathome.com geopend. Zo'n duizend Franse, Duitse en Amerikaanse wiskundeliefhebbers hebben het programma al getest. Dat ging goed. Vandaar dat we nu in Nederland en België vol vertrouwen met het echte rekenwerk van start gaan."

Jong en oud kan aan de wedstrijd meedoen. In principe is geen specifieke wiskundige voorkennis vereist.

Links:
'Reken mee met ABC'   (abcathome)
Wat is 'Reken mee met ABC'?