Neoweb.nl

Wetenschappers kweken wiskundige bacteriën

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Wetenschappers kweken wiskundige bacteriën
« on: July 30, 2009, 02:12:01 PM »
Wetenschappers kweken wiskundige bacteriën
Een groep onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten heeft genetisch gemodificeerde bacteriën gekweekt. De gemuteerde E. coli-stam bleek in staat te zijn om specifieke wiskundige vraagstukken op te lossen.

Onderzoekers van de universiteiten van Missouri en North Carolina hebben hun bacteriële kweekjes zodanig gemanipuleerd dat er wiskundige problemen mee opgelost kunnen worden. De bacteriën konden dankzij genetische modificatie Hamiltonpaden berekenen. Een jaar eerder maakten de onderzoekers al gebruik van speciaal gekweekte bacteriën om het sorteervraagstuk op te lossen dat bekendstaat als het Burnt Pancake Problem.

De wetenschappers gebruikten Escherichia coli-bacteriën, een door wetenschappers veelgebruikte soort waarvan het volledige DNA bekend is en waar vele mutaties met specifieke eigenschappen van zijn. De onderzoekers van de Missouri Western State University en het Davidson College uit North Carolina bedrijven een wetenschap die als synthetische biologie bekend staat, waarbij door middel van genetische manipulatie nieuwe eigenschappen aan organismes worden toebedeeld. Een aantal van die nieuwe eigenschappen, waaronder het vermogen van E. coli om fluoriscerende eiwitten te produceren, wordt via een centrale databank gedeeld met de wetenschappelijke gemeenschap.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090723194321.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hamiltonpad
http://nl.wikipedia.org/wiki/Synthetische_biologie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Genetische_modificatie

http://www.nanowerk.com/news/newsid=5813.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Burnt_pancake_problem
http://www.bio.davidson.edu/people/kahaynes/FAMU_talk/Living_computer.swf