Neoweb.nl

In drijfzand kun je niet verdrinken

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
In drijfzand kun je niet verdrinken
« on: October 01, 2005, 12:52:18 PM »
In drijfzand kun je niet verdrinken
 
bron:planet.nl
 
De bekende filmbeelden uit Hollywood waarin helden of schurken in drijfzand belanden en vervolgens kopje onder gaan, berusten niet op waarheid.
Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Amsterdam. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Nature.

Mengsel
Professor Daniel Bonn kwam op het idee om drijfzand te onderzoeken nadat hij zelf in drijfzand was gestapt tijdens een vakantie in Iran. Vanwege de droge zomer zonk hij gelukkig niet diep weg.

De UvA-onderzoeker nam drijfzand uit Iran mee en onderzocht dit in het laboratorium van de universiteit. Dit drijfzand bestond uit een mengsel van zand, zout water en klei.

De kleine hoeveelheid zand (40 volumeprocent) maakt dat de stuctuur zeer fragiel is. Deze fragiele structuur van zandkorrels wordt in stand gehouden door de aanwezigheid van klei. De hoge stromingsweerstand van de klei zorgt ervoor dat de zandstructuur niet onder zijn eigen gewicht in elkaar valt.

Geen ontsnapping mogelijk
Met het Iraanse drijfzand werd onder meer onderzocht of het klopt dat je beter niet in drijfzand kunt bewegen en of het waar is dat je onmogelijk uit drijfzand kunt ontsnappen.

Bewegen in drijfzand is inderdaad niet zo’n goed idee. Bij beweging wordt de klei vloeibaar en stort de zandstructuur in elkaar. De stromingsweerstand van de klei gaat dan met een factor één miljoen omlaag en je zinkt.

Nadat de klei vloeibaar is geworden en je in het drijfzand bent gezakt, zakt het zand naar de bodem en blijft het water erboven drijven. De dichtheid van deze zandlaag is zo hoog, dat je helemaal vast komt te zitten.

Door je voet iets op te tillen en water aan de zandlaag toe te voegen, zou je het zand weer vloeibaar kunnen maken en los kunnen komen. Dat vereist echter een enorme kracht, vergelijkbaar met de kracht die nodig is om een auto op te tillen.

Je kunt dus onmogelijk op eigen kracht uit drijfzand ontsnappen. Ook is het vrijwel onmogelijk dat je er met behulp van een touw uit getrokken wordt, zoals in menige Hollywoodfilm te zien is.

Geen kopje onder
Aan de hand van een laboratoriumexperiment werd echter duidelijk dat je niet in het gevaarlijke zand kunt verdrinken. Het is voor mensen en dieren namelijk niet mogelijk om volledig in het drijfzand te zinken.

Het soortelijke gewicht van mensen en dieren is hetzelfde als dat van water. De opwaartse kracht van het drijfzand, met een hogere dichtheid dan water, zorgt er voor dat je blijft drijven. Wie in drijfzand belandt, kan dus het beste niet bewegen en rustig op hulp wachten zonder het gevaar te lopen kopje onder te gaan.

De mythe dat je wel in drijfzand kunt verdrinken, komt volgens onderzoekers vermoedelijk voort uit de plaats waar vaak drijfzand gevonden wordt, namelijk bij riviermondingen bij de zee. Als je daar eenmaal vast bent komen te zitten en het wordt hoog water, kun je alsnog verdrinken.