CERN (Centre Européen de Recherche Nucléaire)


"Het protocol (http) en de taal (html) voor het World Wide Web (WWW) ontstonden bij CERN. en de bosonen W en Z werden ook bij CERN ontdekt."


CERN is opgericht in 1954. Het kantoor staat in Geneve. Het is een heel groot ondergronds laboratorium wat ook voor een groot stuk onder frankrijk ligt. Het laboratorium was één van de eerste gemeenschappelijke ondernemingen van Europa en omvat nu 20 lidstaten.

Bij CERN werken wetenschappers van alle landen uit de wereld. Zij voeren experimenten uit in één van de 6 deeltjesversnellers Dit zijn versnellers, die deeltjes aan bijna de snelheid van het licht versnellen, met speciale detectoren om de deeltjes zichtbaar te maken.

CERN bestaat hoofdzakelijk om de fysici van de noodzakelijke hulpmiddelen te voorzien.

Het doel van de experimenten is inzicht te krijgen in hoe materie is opgebouwd: uit welke deeltjes bestaat de materie in het heelal en wat zijn de krachten zijn die de deeltjes bij elkaar houden.

De wetenschappers hebben geconstateerd dat alles in het heelal gemaakt is van een klein aantal basis bouwstenen, de zgn. elementaire deeltjes. Deze deeltjes conformeren zich aan een aantal fundamentele natuurkrachten.

Sommige van deze deeltjes zijn stabiel en anderen bestaan slechts voor een fractie van een seconde en vallen dan uiteen in andere vormen van energie en materie. De deeltjes die worden onderzocht, ontstonden ook een tijdens en vlak na de de “Big Bang”.

Sindsdien kan slechts de enorme concentratie van energie die in een versneller bij CERN kan worden bereikt hen terug naar het leven brengen. Daarom is het bestuderen van deze deeltjesbotsingen als het terugkijken in de tijd. CERN maakt alsware het aanwezige milieu dat ook aanwezig was ten tijde van de oorsprong van ons Heelal.

Het onderzoek wordt gedaan met behulp van reuzachtige deeltjesversnellers. In CERN is de grootste deeltjesversneller met een omtrek van maarliefst 27 kilometer.

Versnelde deeltjes leggen deze afstand 11.000 maal per seconde af. Dat is hetzelfde als ruim 7 keer de aarde rond in één seconde. Met de deeltjesversneller laten ze deeltjes op elkaar laat botsen. Tijdens de botsing vallen de deeltjes uit elkaar in elementaire deeltjes zoals quarks en bosonen. Op deze manier hoopt men theorieën te staven die de 4 fundamentele krachten (elektromagnetische kracht, zwaartekracht, zwakke kernkracht en de sterke kernkracht) kan verklaren uit één elementaire kracht.

Op dit moment wordt aan een nog grotere deeltjesversneller, de Large Hadron Collider of LHC, gewerkt, die in 2007 operationeel moet zijn. Met die versneller hoopt men het “Higgs boson” te kunnen vinden. Het Higgs boson is een deeltje dat andere deeltjes massa geeft en is het laatste nog niet geobserveerde deeltje van het standaardmodel van de materie.

CERN is er dus om de vorming van sterren te begrijpen, maar ook de wording van de aarde, de bomen en eigenlijk alles om ons heen.

Het protocol (http) en de taal (html) voor het World Wide Web (WWW) ontstonden bij CERN. en de bosonen W en Z werden ook bij CERN ontdekt.

In CERN wordt gebruik gemaakt van de grootste magneet ter wereld die zwaarder is dan de Eiffeltoren.

door: Bas de Vries (Bastheboss)
bewerking: Robert van Twillert


Links:
Gerelateerde onderwerpen:
http://natuurkunde.pagina.nl/ -Waterstof Info-Page
http://www.cern.ch/ -Energie Info-Page
-Vragen stellen over natuurkundige onderwerpen
-Discussies over atomen & moleculen, quarks, muonen, gluonen etc.


NeoWeb is powered by Terra-IT International IT-Services

NeoWeb & Terra-IT zijn geregistreerde handelsmerken van Global-WebShop.com.
(c) 1999-2007 Global-WebShop. Alle rechten voorbehouden

View Neoweb Stats