Kunst
"Kunst en Technologie zijn nauw met elkaar verbonden. Vele grote kunstenaars waren teven grote uitvinders. Denk aan Da Vincie of Donatello.
Kunst levert vaak ook nieuwe technologien op, andersom beinvloedt de technologie de manier waarop kunst tot uiting komt"


Beeldhouwers konden vroeger slechts 1 beeld maken. Met de komst van giet-technieken konden meerdere 'afdrukken' gemaakt worden. Tegenwoordig zouden we niet meer zonder spuit-gieterijen kunnen voor de diverse kunststof onderdelen.

Ook de muziekkunst heeft ons tal van innovaties gebracht. Het begrip van trillingen en resonanties heeft uiteindelijk geluid tot radio, sonar, echoscopie, spraakherkenning etc. Ook (buizen)versterkers, oscilatoren, synthesizers en quadrafonie (tegenwoordig bekend als surround sound) hebben we te danken aan muziek. En daar zal het zeker niet bij blijven!

In de grafische kunst of beeldende kunst, werden kleurstoffen gewonnen uit natuurproducten. Kobaltblauw, werdt echt gemaakt van kobalt. Het mengen van deze stoffen leidde vaak tot nieuwe ontdekkingen, die uiteindelijk geleid hebben tot (al)chemie. De theorie van kleurmengingen (o.a. in het pointilisme) leidde tot de ontdekking van infrarood & ultraviolet. De theorie van refractie leidde tot de ontwikkeling van lenzen voor microscopen en telescopen (begin van moderne geneeskunde en sterrenkunde). Uiteindelijk heeft beeldende kunst geleid tot zwart-wit fotografie, zwart-wit film (bewegings leer) en tegenwoordig tot digitale media, waarin diverse kunstdisciplines samenkomen.

Mode heeft gezorgt voor tal van nieuwe materialen. Weefkunst heeft uiteindelijk zelfs geleid tot het begin van de industriele revolutie! In Engeland werden de eerste stoommachines ingezet om klosjes garen op te winden.
Ook de parfumindustrie, de kunst van het geurenmengen komen met nieuwe modellen voor geur- en smaaksynthese. Het zal niet lang meer duren of de eerste digitale geuren zullen de lucht vullen.

In de toekomst zal 3D-beeld en 3D geluid (ook van boven en van onder) en zelfs fysieke tastbaarheid, geur en smaak onze zintuigen nog verder prikkelen.


Links:
Gerelateerde onderwerpen:
http://kunst.pagina.nl -Discussies over kunst gerelateerd aan technologie


NeoWeb is powered by Terra-IT International IT-Services

NeoWeb & Terra-IT zijn geregistreerde handelsmerken van Global-WebShop.com.
(c) 1999-2007 Global-WebShop. Alle rechten voorbehouden

View Neoweb Stats