Join the fun!
Praat mee over zelfbouw beamers en toon ons je eigen beamer!

LCD BEAMER / TFT OHP (Home Made)

Stel je hebt een lcd-scherm waarvan het backlight kapot is. Of misschien heb je een oude Over Head Projector (OHP). Waarom maak je er dan geen LCD-beamer van? In deze infopage wordt beschreven hoe ik dat zelf heb gedaan. Uiteraard kun je ook zelf een 2e hands tft-schermpje en een projector op de kop tikken. Maar als dit je allemaal te moeilijk lijkt, kun je tegenwoordig ook gewoon kant-en-klare beamers kopen."Een echte kamer van een tweaker"

Ik had een laptop, waarvan het backlight kapot was. Voor de rest is het nog best een redelijke laptop. (P3-800 Mhz, 256 MB, 20 GB HD, DVD-ROM)

Eigenlijk lag die laptop maar een beetje weg te kwijnen in een hoekje van mijn kamer.

Toen las ik een artikel op Tweakers.net over mini-beamers.
Ene "bartboers" had een link gepost naar Tom's Hardware page, om zelf een TFT-beamer te bouwen van een oud TFT-scherm en een Overhead Projector.

Voor mij vielen toen alle kwartjes op een rijte...

Waarom zou ik zelf geen overhead-beamer kunnen maken?Snel het scherm uit mijn laptop gesloopt
Na honderd schroefjes en een hoop gekraak denk je eindelijk het scherm los te hebben, maar dan nog moet je tientallen kleinere schroefjes losdraaien en kliksystemen openbreken om het scherm te bemachtigen.

Ik hoop niet dat ik het scherm van die laptop nog inelkaar hoef te zetten. Want dat gaat een probleem worden...Het scherm helemaal gestript,
Uiteindelijk het scherm helemaal gestript van onnodigheden, zodat alleen de LCD glasplaat met e controllers overbleef. (zenuwslopend werkje)

Die handdoek is dan ook niet alleen om het scherm te beschermen. Ook mijn handen zijn soms erg vochtig ... :-D


Even testen
of de glasplaat (tft plaat) het nog doet... Jawel hoor!
Is hier op deze foto dus niet goed te zien, omdat er geen licht achter het scherm is, maar mij ogen bespeurde nog enig teken van leven in het scherm.


De Over Head Projector (OHP)
Vanmiddag even een GEHA Overheadprojector op de kop getikt voor 200 euro! Dat is misschien wat aan de prijs, maar het is wel een nieuwe (zwaar afgeprijsd) met garantie en alles erop en dr'aan.
Even de overhead projector prepareren met tempex blokken. Zodat de TFT-plaat niet weg kan glijden
De overhead projector is een 250 Watt Projector met een behoorlijke lichtopbrengst (weet niet precies het aantal ansi lumen)


Eerste test...
Misschien een tip voor Toshiba en Geha (maak gezamelijk TFT/OHP beamers....)


Ziet er veelbelovend uit .. of niet!

Gelukkig geen BSOD (blue screen of dead)


beetje netjes afwerken
Even de tempex blokken netjes zwart getaped. En daarme zitten ze tevens lekker stevig op de overhead projector gefixeerd


dikke cooler nodig!
Dikke externe COOLER erop!
Want het scherm mag niet te heet worden volgens TOM ..
Dus mijn super witte Mega Ventilator er maar op.
Het TFT-schermpje ligt nu op houtjes, 1 cm boven de glasplaat. Hierdoor kan de koele lucht eronder komen.
Ik ga nog wel iets knutselen met een oude pc voeding en 2 kleine 12V fans


Het resultaat!
HAARSCHERP beeld. (ongeveer 120 x 90 cm)
De witte rechhoekige blokken boven in moet ik ook nog dicht maken.

In de huiskamer krijg ik makkelijk 240x180 cm! En ook overdag is het redelijk goed te zien!

Wel heb te maken met meer licht in het midden. Maar dat komt door de afstand van de tft-plaat . In de versie met de MDF-casing is dat een stuk minder.


Met Lego kun je alles maken!
Om de TFT-plaat te koelen heb ik van lego een opbouw gemaakt, waarin 2 mini ventilators gezet kunnen worden.
Na 2 uur testen blijkt de plaat nog steeds niet te warm te worden.
(lang genoeg dus voor een behoorlijke film) 
Stephen King's 'The Stand' of de film 'Lord of the Rings' zullen hierover uitsluitsel moeten bieden.


MDF casing in de maak
De koelertjes zijn 5 cm hoog, dus ik heb van MDF een soort casing gemaakt, waar de koelertjes in passen.
Even een uurtje onder de lijmklemmen en gaan met de banaan.


De fans monteren
De koelertjes passen perfect! Ik heb het zo strak afgemeten dat ze al uit zichzelf klemmen!
Dit is handig als er een koeler het zou begeven. Ik kan ze swappen. (alleen de bedrading moet dan even opnieuw aangesloten worden.Eerste MDF test
Hier de eerste test met de MDF opbouw. Al gauw bleek dat de tft-plaat nu toch iets te hoog ligt. Hoe hoger de plaat ligt, hoe warmer de plaat wordt (ivm met het branpunt)
Aan de onderkant koelt het wel behoorlijk, maar bovenop dus niet. Daarom heb ik even met lego een houdertje geknutseld die koele lucht aan de bovenkant over het TFT-scherm blaast.
Na een paar uur testdraaien blijkt dat de bovenkant netjes koel blijft.


Chill
De 3 koelers blazen lucht onder het geheel. Aan de overkant zit een ventilator die de boel afzuigt. Het geheel begint wel een beetje lawaaierig te worden. En als je er naast zit, krijg je het echt koud! ;-)Totaal plaatje
Hier nog even een totaalplaatje. De bovenste koeler zit nu dus nog in een houder van lego, maar ook daar heb ik een mooi dingetje voor gemaakt (met behulp van een lintzaag)
Ook heb ik alle stroomdraden van en naar de koelers netjes gebundeld en weggewerkt. Het enig wat uitsteekt is een 12volts aansluitkabel die je normaal in je pc vindt. (die kun je dus connectten met een standaard computer voeding)

Ook kan ik de MDF casing gewoon van de OverHead afhalen. Hierdoor kan ik de OHP later nog steeds los verkopen, of kan ik er een ander scherm op monteren.Detail foto ... zie je de pixels ;-)
Hier een foto van dichtbij. Dit beeld is op mij gegranolde muur geprojecteerd. Best strak al zeg ik het zelf.

Nu het geheel bijna klaar is, heb ik het geheel meegenomen naar m'n broer. Die heeft namelijk een grote kale witte muur waar we op kunnen projecteren. We hebben The Village & The Grudge gekeken... brrrr.. bizar! ;-) en perfecte kwaliteit!

Het geluid gewoon via een lange audiokabel naar de stereo en huiveren!


Conclusie:
Als je een oude TFT-monitor hebt die het niet meer doet, omdat de backlight kapot is, kun je er een leuke TFT-BEAMER van maken.
Ik was er bijelkaar 4 uur mee zoet. (De uitgebreide versie met MDF casing duurt een paar uur langer)
En ik heb nu een loepzuivere TFT-Beamer, met ingebouwde Computer die DVD's kan afspelen voor de prijs van een oude Overheadprojector. Als ik iets meer geduld had gehad, had ik misschien een overhead projector voor minder dan € 200 kunnen aanschaffen, maar ik moest gewoon direct dat ding bouwen (ben daar heel impulsief in!) ;-)

Update:
Allereerst moest ik af van de Enorme ventilator. Ik ben daarom aan het knustelen geslagen met een een PC-Voeding (PSU) en processor koelertjes, die ik mooi in een MDF casing heb gemonteerd.
Om een PC-Voeding te laten werken zonder dat er een computer omheen zit, kun je de groene draad verbinden met een zwarte. Bijvoorbeeld met een paperclip ;-)
Daarna heb ik het opzetstuk gemaakt, waar het tft-scherm in past.

Hoe verder?
De casing moet geplamuurd worden en zwart geschilderd worden. Ook moet ik wat stillere koelertjes zien te bemachtigen. De huidige koelers maken nog best veel lawaai. Ook is de koeling ietwat overdreven. (je krijgt het gewoon koud als je naast dat ding zit!) Misschien een paar schakelaars op de diverse koelers.
Ik ben ook van plan om in de nabije toekomst ook een TFT-scherm met VGA aansluiting te slopen. Zodat ik het geheel kan aansluiten op een normale (GAME)PC. Met een goede TV-tuner-kaart, heb ik dan een perfecte projector voor in de huiskamer en om Mega groot games op te spelen!


Gerelateerde Downloads:
Gerelateerde Links:
geen
-Discussie over "Zelfbouw beamers" (doe mee!)

-Tom's Hardware met nog meer details (Engels)NeoWeb is powered by Terra-IT International IT-Services

NeoWeb & Terra-IT zijn geregistreerde handelsmerken van Global-WebShop.com.
(c) 1999-2007 Global-WebShop. Alle rechten voorbehouden

View Neoweb Stats