Neoweb.nl

29 maart 2006 zonsverduistering

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
29 maart 2006 zonsverduistering
« on: March 28, 2006, 04:11:48 PM »
Zonsverduistering in westen duidelijkst

bron:nu.nl

DE BILT - Het is nog moeilijk te beoordelen in hoeverre we in Nederland woensdag iets van de zonsverduistering kunnen zien. Het weer is wisselvallig en wolken spelen in de vochtige atmosfeer een hoofdrol. Zoals het er nu uitziet maakt het westen van het land en dan vooral de Hollandse kust de grootste kans op enkele opklaringen.

Dat heeft het KNMI dinsdag bekendgemaakt. In ons land is de gedeeltelijke zonsverduistering te zien rond het middaguur. Tijdens het hoogtepunt om 12.40 uur wordt een derde van de zon door de maan verduisterd.

In delen van Afrika en Azië en een smal gebied van de Middellandse Zee tussen Kreta en Cyprus en over Turkije en Georgië is de zonsverduistering totaal. Dit deel van Europa profiteert klimatologisch doorgaans van gunstige omstandigheden.

Libië
De centrale lijn van de totale verduistering begint bij zonsopkomst om 10.35 uur (onze tijd) aan de Atlantische kust in het uiterste noordoosten van Brazilië. Na oversteek van de Atlantische Oceaan loopt de zone van de totale eclips in Afrika door Ghana, Togo, Benin, Nigeria, Niger, Tsjaad, Libië en het uiterste noordwesten van Egypte.

Vervolgens loopt de maanschaduw verder naar het oosten van de Middellandse Zee tussen Kreta en Cyprus, over Turkije, Georgië en Kazachstan. De totale verduistering eindigt om 13.47 uur aan de grens tussen Rusland en Mongolië. De duistere baan is maximaal 189 kilometer breed.

Een aantal Nederlanders reist naar Libië, waar de totale zonsverduistering het langst zal duren: 4 minuten en 7 seconden.

Het KNMI raadt aan om het verschijnsel te bekijken vanachter een eclipsbril. Een gewone zonnebril biedt 'beslist onvoldoende bescherming' tegen de felle zon, weten de weerkundigen.

Online Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: 29 maart 2006 zonsverduistering
« Reply #1 on: March 30, 2006, 09:03:30 AM »
als je door een cd'tje kijkt, kan je zo'n zonsverduistering goed zien.
Ook het glas van een lasbril kan uitkomst bieden.

Ik kon gisteren duidelijk de hap uit de zon zien. Best fascinerend allemaal!

Wat ik wel vreemd vindt is de grootte van de maan en de afstand tot de zon.
Hierdoor dekt de maan de zon 'precies' af?? Iemand daar wel eens bij stilgestaan?

Het had net zo goed anders kunnen zijn. Te groot en je ziet de corona niet, te klein en je ziet uberhaupt geen verduistering. Enkel een klein beetje minder felle zon.

Hier nog een mooie foto:
AP Photo/Olivier Asselin
« Last Edit: March 30, 2006, 09:06:10 AM by Robert »