Neoweb.nl

30.000 jaar oude bacterien komen tot leven na ontdooiing

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.123
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
30.000 jaar oude bacterien komen tot leven na ontdooiing
« on: April 13, 2005, 09:18:17 AM »
Oeroude bacterie ontwaakt uit winterslaap         

Een bacterie die 32.000 jaar lang in een ijslaag zat opgesloten, is onder de microscoop spontaan tot leven gekomen.
Volgens de astrobioloog Richard Hoover van de NASA is de ontdekking van belang voor het vinden van buitenaards leven, bijvoorbeeld op Mars.

Juist deze week werd bekend dat op de rode planeet een bevroren zee is gevonden waarin mogelijk vergelijkbare micro-organismen zouden kunnen voorkomen.


Extreme omstandigheden
De ontdekking van de nieuwe microbesoort vloeit voort uit een langlopend onderzoek naar bacteriën die onder extreme omstandigheden leven, zoals extreme koude. Kennis over zulke levensvormen kan van pas komen wanneer robots en in de toekomst mogelijk ook mensen, op zoek gaan naar buitenaards leven in een extreme omgeving.

Hoofdonderzoeker Richard Hoover reisde voor dit doel met zijn team af naar Alaska om bacteriën te zoeken die onder extreem lage temperaturen leven. Hij bezocht een tunnel die in de permantent bevroven bodem is uitgehakt door medewerkers van het Cold Regions Research and Engineering Laboratory, een onderdeel van het Amerikaanse leger.

Behalve een gefossiliseerde slagtand van een wolharige mammoet, trof de astrobioloog onder de ijzige grond ook een bevroren poeltje aan waarvan het ijs meer dan dertigduizend oud moest zijn. De wetenschapper had goede hoop dat de monsters die hij hiervan verzamelde, diatomen zouden bevatten, ééncellige algen met een goudbruine kleur.


Totale afwezigheid van zuurstof
Een kijkje onder een microscoop van de universiteit van Alaska liet echter geen diatomen zien, maar wel bacteriën die bij het ontdooien van het ijs in beweging kwamen.

Een nadere analyse met hulp van microbioloog Elena Pia van de universiteit van Alabama, wees uit dat het om een onbekende soort bacterie ging dat bij totale afwezigheid van zuurstof kon groeien op suikers en proteïnen.

De micro-organismen raakten aan het einde van het Pleistoceen bevroren en ontwaakten nu pas onder de microscoop uit hun winterslaap die 32 duizend jaar heeft geduurd. De bacterie kreeg de toepasselijke naam ‘Carnobacterium pleistocenium’.

Levensvormen buiten de aarde
“Deze vondst bewijst dat micro-organismen in ijs zeer lange periodes kunnen doorstaan”, aldus Hoover.

“Het bestaan van zulke organismen in extreme omstandigheden wekt de suggestie dat we ooit vergelijkbare levensvormen buiten de aarde zouden kunnen ontdekken, bijvoorbeeld in de permafrost op Mars of in de gletsjers van Jupiters’ maan Europa. Zeker weten doen we dat niet. Astrobiologen zijn voortdurend op zoek naar het antwoord op de vraag of leven enkel op de aarde is ontstaan of dat er ook een kosmische, universele oorsrong van leven bestaat. Die mogelijkheid staat centraal in ons verlangen om het universum te verkennen.”

Bron: Planet.nl