Neoweb.nl

Kan middeleeuws DNA tegen aids helpen?

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nilez

  • ***
  • 185
  • +43/-8
  • Gender: Male
  • Travelling through time
Kan middeleeuws DNA tegen aids helpen?
« on: January 12, 2005, 03:09:19 PM »
EINDHOVEN - Het DNA van mensen uit de middeleeuwen die pestepidemieën hebben overleefd, kan mogelijk leiden naar een middel tegen aids. Een onderzoeksteam van het Leids Universitair Medisch Centrum onder leiding van DNA-deskundige dr. P. de Knijff wil daar onderzoek naar doen.
 

Om het onderzoek mogelijk te maken wil het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven een middeleeuwse begraafplaats in het centrum van de stad blootleggen.

De onderzoekers hopen met de opgraving uitsluitsel te krijgen waarom een deel van de met hiv besmette West-Europeanen geen aids ontwikkelt. Een antwoord hierop ligt mogelijk in de pestepidimieën die Europa in en kort na de middeleeuwen troffen. De onderzoekers denken dat de overlevenden van die epidimieën een afweer hebben opgebouwd die ook het aids-virus weerstaat.

Om het Catharinaplein in Eindhoven open te leggen voor het onderzoek is ongeveer 2,5 miljoen euro nodig. De gemeente Eindhoven heeft inmiddels 1,5 miljoen euro voor het onderzoek vrijgemaakt.

Bron: Telegraaf.nl

Evodisku

Re: Kan middeleeuws DNA tegen aids helpen?
« Reply #1 on: February 03, 2005, 08:58:31 AM »
Delta-32 mutatie beschermt tegen HIV
( en pokken ? )

 bron :  Jacqueline de Vree
 
Ongeveer 10 procent van de Europeanen is, dankzij een gelukkige mutatie, minder vatbaar voor HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Volgens een populaire hypothese is de mutatie in kwestie ontstaan als bescherming tegen de pest.
Onderzoek met muizen lijkt die veronderstelling echter naar de prullenbak te verwijzen. Niet de pest, maar de pokken heeft de mens de resistentie bezorgd.
 
32 Baseparen maken het verschil.

Zonder dat kleine stukje genetische code is het lichaam een onneembare vesting voor HIV, het virus dat aids veroorzaakt.
 Het HIV-virus vermenigvuldigt zich normaal gesproken in cellen van het immuunsysteem, de T-cellen en de macrofagen. Via het CCR5-eiwit op de buitenkant van die cellen verschaft het virus zich toegang tot de cel.
Een kleine mutatie, slechts 32 baseparen groot, wijzigt de werking van het toegangseiwit CCR5. En dat kleine verschil maakt dat het HIV-virus de cellen niet meer in kan.
De gelukkige mutatie werd in 1996 ontdekt door Rong Liu en collega’s bij twee personen die, ondanks herhaaldelijke blootstelling aan HIV, er niet mee geïnfecteerd raakten. Merkwaardig genoeg komt de delta-32 mutatie, zoals-ie ook wel genoemd wordt, alleen voor bij Europeanen van het Kaukasische ras: de meeste blanke Europeanen.
Zo’n 10 procent van de Europeanen draagt een of twee genen met de delta-32 mutatie bij zich. Twee genen bieden volledige bescherming tegen besmetting met HIV, een enkel gen zorgt ervoor dat de ziekte aids minder snel en minder agressief verloopt.  ............

lees verder op mijn webside --->
http://be.msnusers.com/evodisku/glosa.msnw?action=get_message&mview=1&ID_Message=883

Tsjok 45


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

zie ook
AIDS  VACCIN ZOEKTOCHT 

Dr Philip Goulder,  the Partners Aids Research Centre at Massachusetts General Hospital (VS) 
"we hebben de ( mogelijke )   uitkomst en het verdere verloop van hiv infekties kunnen  correleren  aan een bepaald  aantal ( maar beperkt )  belangrijke particuliere genen ... "
 
Samen met zijn collega's onderzochten ze de relaties van het ummuunsysteem met  HLA-A, HLA-B , en  HLA-C  genen : de genen die coderen voor molecules die
op de wanden van ( potentieel ) bedreigende  (besmette) lichaamscellen vastkleven    wanneer die laatsten   beginnen  te fungeren als kweekmachines  van het HIV ....

Deze molecules markeren de cellen waarbinnen het virus is ingedrongen en  zich is aan het vermenigvuldigen ; de Killer T-cellen  van het immuunsysteem
herkennen deze "etiketten " en vernietigen de  geinfecteerfde cellen met inhoud en al

http://be.msnusers.com/evodisku/glosa.msnw?action=get_message&mview=1&ID_Message=888&LastModified=0&ID_Topic=


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Neem eens een kijkje  : Welkompagina ;
http://be.msnusers.com/evodisku/_whatsnew.msnw

of reageer per E-mail
Evodisku@hotmail.com

Offline Taaie-Neuskoek

  • *
  • 8
  • +2/-0
  • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Kan middeleeuws DNA tegen aids helpen?
« Reply #2 on: February 04, 2005, 02:55:02 PM »
Interesant!

32 basenparen LIJKEN weinig, maar hebben een enorme impact. Het gaat (waarschijnlijk) niet om die 32 basenparen, maar om de frame-shift die die basenparen veroorzaken... 32 is nl. niet deelbaar door 3. (tenij het een intron iod is, maar ik neem aan dat het hier om het ORF gaat...)

Mooie ontdekking, ik hoop dat er snel een geneesmiddel oid uitrold... maar dat zal nog wel enkele 10-tallen jaren duren. Helaas is het te laat voor miljoenen mensen in Afrika.