Neoweb.nl

Kanker wordt doodsoorzaak nummer één

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Kanker wordt doodsoorzaak nummer één
« on: September 05, 2005, 10:55:14 PM »
Kanker wordt doodsoorzaak nummer één

bron:nu.nl

VOORBURG - Kanker wordt vanaf 2010 doodsoorzaak nummer één en zal ondanks alle medische vooruitgang en preventie de rol van hart- en vaatziekten overnemen. Die voorspelling deed het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Vorig jaar zijn ruim 40.000 mensen overleden aan een vorm van kanker. Drie van de tien sterfgevallen zijn het gevolg van kanker. Bijna een kwart van de totale sterfte door kanker wordt veroorzaakt door longkanker. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk dikkedarmkanker (9 procent) en borstkanker (8 procent).

Sterfgevallen

Het totaal aantal sterfgevallen door kanker neemt jaar in, jaar uit toe. Wordt echter rekening gehouden met de omvang en leeftijdssamenstelling van de Nederlanders, dan blijkt al jarenlang sprake te zijn van een dalende kans om door kanker te overlijden, zo betoogt het CBS.

De sterftekans van mannen neemt sneller af dan die van vrouwen. Dat komt vooral door veranderingen in het rookgedrag. Toen mannen enkele decennia geleden stopten met roken, begonnen net meer vrouwen te roken. De afgelopen tien jaar is de kans om door longkanker te overlijden onder vrouwen dan ook sterk toegenomen.

Risico
Maar over het algemeen is van de tien meest voorkomende vormen van kanker, alleen bij slokdarmkanker de kans op overlijden toegenomen. Het risico om hieraan te sterven wordt vergroot door alcoholconsumptie en roken.

De sterfte door borstkanker is sinds de helft van de jaren negentig van de vorige eeuw duidelijk afgenomen. Volgens het CBS komt dit mede door meer testen en betere behandeling. Als deze afname doorzet, sterven over twee jaar meer vrouwen aan longkanker dan aan borstkanker.