Neoweb.nl

preventief antibiotica toedienen op Intensive Care helpt levens

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.138
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
preventief antibiotica toedienen op Intensive Care helpt levens
« on: January 05, 2009, 03:22:03 PM »
Preventief gebruik antibiotica kan dood voorkomen
UTRECHT - Als patiënten preventief antibiotica krijgen, verhoogt dat hun kansen een verblijf op de intensive care te overleven. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, dat deze week is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Aan de studie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht deden bijna zesduizend patiënten uit dertien ziekenhuizen mee. Onderzoeker Anne Marie de Smet is er voorstander van de patiënten preventief antibiotica te geven. Dat is nog geen regel, al is het in een kwart van de ic-afdelingen wel de praktijk.

Bezwaar tegen de aanpak is de mogelijke resistentie. Om die reden zijn artsen in Nederland altijd terughoudend geweest met de toediening van antibiotica.

Volgens het onderzoek vermindert preventieve behandeling met antibiotica de sterfte met ongeveer 3 procent. Het aantal antibiotica-resistente bacteriën neemt niet toe bij de behandelde patiënten.

Infectie
In Nederland liggen jaarlijks ruim 18.000 patiënten langer dan drie dagen op de afdeling intensive care. Bij hen is de kans op een infectie groot. ''Ik denk dat we het antibiotica-beleid op de ic moeten aanpassen'', stelt De Smet.

''We zien een duidelijke sterftereductie door de antibiotica, ic-afdelingen moeten deze kennis gebruiken.'' De studie is te kort geweest om iets te zeggen over resistentieontwikkeling op de lange termijn te zeggen.

bron ANP & nu.nl