Neoweb.nl

2008 weer subsidie op zonne-energie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
2008 weer subsidie op zonne-energie
« on: January 24, 2008, 10:52:57 AM »
Een paar jaar geleden kon men gesubsidieerd PV-zonnecellen aanschaffen.
Vanwege het grote succes (en de kosten voor de overheid)  ::) is dat toen weer afgeschaft.
binnenkort kan men weer rekenen op een vorm van subsidie.
Iedere KiloWatt die wordt teruggeleverd aan het energienet wordt betaald!
De vergoeding is voor particulieren zo'n 46,7ct per kW en voor bedrijven 50ct per kW.
Hiermee is de uiteindelijke kostprijs van zonne-energie ongeveer 25ct per kW. (grijze stroom doet nu 23 á 24 ct per kW)

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: 2008 weer subsidie op zonne-energie
« Reply #1 on: January 24, 2008, 10:53:53 AM »
Weer subsidie voor zonnestroom

ROTTERDAM - De subsidie op zonnestroom komt terug. Het kabinet sloot woensdag een akkoord met verschillende organisaties om woningen en bedrijfsgebouwen energiezuiniger te maken.

De plannen zullen de komende weken aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Met een beetje geluk gaat de regeling dan op 1 april 2008 (geen grap) in.

Het betreft dit keer geen aankoopsubsidie -zoals in 2005- voor zonnepanelen, maar, zoals in de rest van Europa, een terugleververgoeding. De huiseigenaar of huurder die zonnepanelen op zijn dak legt krijgt een speciale meter in de meterkast en krijgt betaald voor elke kilowattuur die aan het openbare net wordt teruggeleverd. Voor particulieren komt dat waarschijnlijk uit op 46,9 eurocent per kWh. Bedrijven kunnen op rond de 50 cent rekenen.

De panelen moeten gewoon gekocht worden. Dat kost bij een complete installatie door een gespecialiseerd bedrijf ongeveer duizend euro per paneel.

Marco van Veen van installatiebedrijf Solar NRG in ’s Gravenzande: ,,De terugverdientijd voor de investering is nu nog ruim 20 jaar, met een subsidie loopt dat terug naar een overzichtelijker jaar of tien.’’ Een kilowattuur zonnestroom kost nu ongeveer 50 eurocent, met de subsidie rond de 25 eurocent. ,,Afgezet tegen de kosten van gewone stroom (23 eurocent) is de aanschaf van zonnepanelen dan ineens rendabel.’’

Vincent van Laar van zonnepaneelproducent Sharp in Houten: ,,Subsidie is nu nog nodig om de periode te overbruggen naar een nieuwe techniek van zonne-energie-opwekking, dunne film-panelen. Die zijn goedkoper en dan is de kilowattuurprijs gelijk aan de gewone stroomprijs. Dan is er geen subsidieregeling meer nodig.’’

Inschrijving op de regeling wordt geregeld door Senter-Novem, wie het eerst komt, het eerst maalt. Er zit wel een maximum aan de regeling: bij 10 megawatt aan geplaatste zonnepanelen is-ie vol. In 2005 met subsidie aangelegde installaties zijn van deze nieuwe vergoeding uitgesloten.

Naast zonnestroom omvat de nieuwe subsidieregeling ook de alternatieve energiebronnen, biomassa, wind en water.

zie ook:
http://www.senternovem.nl
http://www.ad.nl/economie/article1991819.ece