Neoweb.nl

Algen kweekprojecten voor duurzame energie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.150
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Algen kweekprojecten voor duurzame energie
« on: December 18, 2007, 11:33:27 AM »
Vrolijke Garnalen vallen Shell aan
Bas & Gill, bekend van de Happy Shrimp Farm, bouwen aan een proefstation voor algenkweek. De ondernemers geven daarmee het Hawaïaanse algenproject van Shell het nakijken. "Onze manier is de duurzaamste."

Krap twee maanden nadat de eerste garnalenkweek de Happy Shrimp Farm heeft verlaten, heeft Gilbert Curtessi zich alweer op een nieuw project gestort. Onder de bedrijfsnaam Alcon gaan de mannen achter de Happy Shrimp Farm algen kweken voor gebruik in visvoer, farmaceutische producten, CO2-reductie en in de toekomst ook voor bio-energie.

Alcon is een proefstation voor algenkweek. "Het koude, zoute water uit de Noordzee heeft alle voedingsstoffen die de algen nodig hebben", volgens Curtessi. Alleen de warmte moet worden opgewekt. Dat gebeurt, net als bij de Happy Shrimp Farm, met restwarmte uit de koeling van energiecentrales.

duurzaam biodiesel
Volgens Curtessi is de algenkweek van Alcon een stuk duurzamer dan die van de concurrenten. "Wij gaan CO2 en mest - o.a. poep van de Happy Shrimp garnalen - als algenvoedsel gebruiken." Onlangs wees prins Willem-Alexander op het zoetwatertekort dat, dankzij de productie van bio-energie, alleen maar toeneemt. "Daar had hij gelijk in. Je moet het CO2-probleem niet oplossen door een ander probleem te vergroten. We zijn een van de weinigen die zout water gebruiken voor het creëren van biodiesel."

Concurrentie
De Vrolijke Garnalen zijn niet de enigen die zich op algenkweek storten. Over de hele wereld ontstaan kleine én grote algenkwekerijen. "Dat gaat veelal om de productie van biodiesel. Het is nu nog te duur om die van algen te maken. Maar we weten wel dat het kan. Met de huidige olieprijsstijgingen wordt investeren in biodiesel steeds aantrekkelijker. Daarom duikt iedereen er bovenop."

Balans
"Wij denken de goedkoopste manier van algenproductie gevonden te hebben. Het energieverbruik is nihil en we gebruiken de algen ook voor voeding en farmaceutische producten." Curtessi tempert zijn eigen enthousiasme: "Het duurt nog wel even voor we de juiste balans hebben gevonden."

Hij gaat in eerste instantie niet uit van winst: "We gaan net zo te werk als bij Happy Shrimps. We blijven klein en werken aan de beste technieken. Innovatie komt vaker van kleine ondernemers dan van de grote bedrijven."

zie ook:
http://www.sprout.nl/artikel.jsp?id=1124986&WT.mc_id=nb
http://www.shell.com/home/content/media-en/news_and_library/press_releases/2007/biofuels_cellana_11122007.html
http://www.happyshrimp.nl/

Offline Robert

 • *****
 • 3.150
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Algen kweekprojecten voor duurzame energie
« Reply #1 on: December 18, 2007, 11:35:22 AM »
Nederlandse algenkweker Ingrepro heeft Shell niet nodig
Shell bouwt een algenfabriek op Hawaï. De Nederlandse algenkweker Ingrepro verwacht veel business van de oliereus. "Shell zal ook bij ons aankloppen." Tot die tijd geen reden tot stilstand. De algenkweker start in januari met zijn eigen energiebedrijf.

Karel Callenbach, oprichter van Ingrepro micro ingredients verwacht binnenkort een telefoontje van Shell: "Bij het maken van biodiesel uit algen houd je zo'n 60 procent restmassa over. De partij waar Shell nu mee in zee gaat - de oliemaatschappij sloot woensdag een deal met het Amerikaanse HR Biopetroleum - weet niet wat daarmee kan worden gedaan. Het ontbreekt aan kennis over het toepassen van algen in voedingsmiddelen. Wij kunnen dat al wel, Shell komt nog wel terug."

kennisintensief
Zo niet, dan nog maakt Callenbach zich geen zorgen. Ingrepro kan grote buitenlandse partijen tot haar klanten rekenen. Inmiddels heeft ook Nederland de algenkweker ontdekt. De ondernemer liet zich mei 2007 kritisch uit over het gebrek aan belangstelling voor hun kennisintensieve productieprocessen. "Daarna ging het snel. Alle grote chemieconcerns zijn langs geweest. Maar van de kennisinstellingen vernamen we weinig. Toevallig sprak ik woensdag met de Universiteit Wageningen. Het lijkt erop dat nu ook de wetenschap interesse toont."

Duurzaam Energiebedrijf
Hoewel Callenbach zijn algenkennis inmiddels over de halve wereld aan het verspreiden is, is één bedrijf voor hem niet genoeg. In januari start hij Ingrepro Energie, een energiebedrijf. Hier moet biobrandstof zo goedkoop mogelijk worden geproduceerd.

Volgens Callenbach schrikken de hoge kosten van algenkweek commerciele partijen af. Doorbraken zijn er al wel. Niet alleen Shell investeert voor het eerst zichtbaar in het bioproduct, ook Essent adverteert ineens met de suggestie dat er in algenbiobrandstof wordt geïnvesteerd.

Callenbach denkt te kunnen prijsstunten in de markt van algenkweek. "Wij lopen qua kennis voor op de universiteiten."

zie ook:
http://www.ingrepro.com/


Offline matti

 • ****
 • 278
 • +13/-2
 • Gender: Male
 • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Re: Algen kweekprojecten voor duurzame energie
« Reply #2 on: February 16, 2008, 10:19:34 AM »
Dus deze algen zouden CO2 opnemen.
En van die algen zou je dan biobrandstof maken of heb ik het mis?
Lijkt me mooi maar ik zou die biobrandstof achterwege laten en gewoon ervoor zorgen dat zo de CO2 concentratie vermindert.

Maar men heeft natuurlijk biobrandstof nodig om het rendabel te maken.
Goed idee!
Het zijn zo'n zaken die we nodig hebben iets wat ons op korte tijd al kan helpen.
Maar ook iets voor op lange termijn zoals kernfusie(en nog een hele hoop anderen)