Neoweb.nl

batterij op suiker / suikerbatterij

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
batterij op suiker / suikerbatterij
« on: March 27, 2007, 09:12:06 AM »
Onderzoekers laden batterij op met suiker

Bron: Science Daily & Tweakers.net

Batterij op suiker
Amerikaanse onderzoekers hebben een batterij ontwikkeld die in principe met ieder type zoetigheid is op te laden. Op een congres van de American Chemical Society werd een prototype ter grootte van een postzegel getoond die een rekenmachientje van stroom voorzag.

Suiker als energiebron
Suiker als energiebron is natuurlijk geenszins nieuw, het is immers de bron waarmee alle levende organismen in hun energiebehoefte worden voorzien. De wetenschap is echter pas kort op weg om dit principe efficiënt te leren benutten. Drie en een half jaar geleden wisten onderzoekers bacterieën in een glucoseoplossing zo ver te krijgen dat ze electronen in beweging zetten, en niet veel later werden er door de Univerity of St. Louis accu's op basis van enzymen en alcohol gepresenteerd, die destijds echter nogal groot van omvang waren. Ditzelfde instituut heeft het nu klaargespeeld om een gewone suikeroplossing als bron te laten fungeren en daarnaast het formaat behoorlijk terug te brengen. Er zouden weliswaar al enkele andere suikerbatterijen zijn ontwikkeld, maar die zouden minder efficiënt zijn en een kortere levensduur hebben.

suiker als batterijbrandstof
Onderzoekleidster dr. Shelley Minteer heeft verschillende soorten zoetigheid uitgeprobeerd, van frisdrank tot boomsap, maar de beste brandstof zou gewone keukensuiker opgelost in water zijn. Minteer heeft al een eerste toepassing in gedachte: een telefoonherlader met een cartridge die is gevuld met een suikeroplossing, en na gebruik gewoon in de eigen keuken hervuld kan worden. Uiteindelijk hoopt de onderzoekster de suikerbatterij geschikt te maken om huidige generatie batterijen voor diverse mobiele apparaten geheel door de suikervariant te kunnen vervangen. Er zou nog wel wat werk te doen zijn voordat het zover is: zo moet de energiebron nog onder verschillende omstandigheden, zoals hoge temperaturen, getest worden, en is de levensduur nog voor verbetering vatbaar. Die zou nu evenwel al drie tot viermaal langer zijn dan bij gebruik van een standaard lithium-ion-batterij. Minteer wijst nog op een bijkomend voordeel: dergelijke batterijen zijn, in tegenstelling tot de huidige generatie, biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk.

zie ook:
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/03/070325111602.htm
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-03/acs-bf031207.php

of zoek op sugarbattery, bacterial battery

willem1940

Re: batterij op suiker / suikerbatterij
« Reply #1 on: June 04, 2007, 07:33:55 PM »
Ik heb er wat dingen over opgezocht op Net, maar een bacteriëel proces moet het best op zijn eigen ideale temperatuur worden gehouden.

Iets groots lijkt me dan beter, een echte centrale. Misschien ook kan een bierbrouwerij met "toevoeging" van zulke principes goedkoper draaien, want grondstoffen en apparatuur lijken tamelijk op elkaar.