Neoweb.nl

Biodiesel blijft ook na 2006 accijnsvrij

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Biodiesel blijft ook na 2006 accijnsvrij
« on: September 11, 2005, 12:03:47 PM »
Biodiesel ook na 2006 accijnsvrij

bron:nu.nl

LONDEN - Nederland laat de biobrandstoffen zoals biodiesel voor meerdere jaren accijnsvrij, niet alleen voor 2006. Dat heeft staatssecretaris Van Geel (Milieu) gezegd, in de marge van een EU-vergadering van Milieuministers dit weekeinde in Londen.

Hij reageerde hiermee op uitgelekte onderdelen van de Miljoenennota, die op de derde dinsdag van september naar buiten komt. Daarin werd alleen over 2006 gesproken. "Maar we gaan niet iets stimuleren en dan een paar jaar later laten vallen", zei Van Geel.

Landbouw
Milieuvriendelijker biodiesel bestaat uit diesel waarin bijvoorbeeld koolzaadolie is bijgemengd. Dat bespaart uitstoot van broeikasgas CO2 en helpt de landbouw.

Het maakt Nederland ook minder afhankelijk van aardolie. Van Geel: "Ik koop liever koolzaadolie van een boer uit Groningen, Frankrijk of Duitsland dan van een olieboer uit Bahrein."

Verbeteren
Van Geel kondigde ook aan de biobrandstoffen te willen verbeteren. Hij heeft daarvoor acties in petto, die hij op Prinsjesdag bekendmaakt. "Van sommige soorten is het milieurendement niet zo hoog", oordeelde Van Geel. "Om veel koolzaad te krijgen gebruiken boeren vaak kunstmest, wat de milieuwinst deels teniet doet. De tweede generatie biobrandstoffen is al veelbelovender."

Belangrijke bijdrage
Van Geel noemde de biobrandstof een belangrijke bijdrage van de landbouw aan de milieubescherming. En de sector doet al zo veel, vindt hij. De uitstoot van schadelijke gassen als methaan en CO2 door veeteelt en glastuinbouw is afgenomen. De sector bedenkt ook zelf nieuwe technieken, zoals kassen die CO2 opnemen van Shell. "We gaan toe naar kassen die energie opleveren in plaats van gebruiken."

Veel methaan ontsnapt overigens uit het uitdrogend veen, benadrukte Van Geel. Het gaat om 2 procent van alle Nederlandse emissies. "Het effect is driemaal zo groot als we besparen met kerncentrale Borssele", rekende Van Geel voor.