Neoweb.nl

Buigbare zonnecellen geprint met silicium-inkt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Buigbare zonnecellen geprint met silicium-inkt
« on: October 13, 2009, 07:57:39 AM »
Buigbare zonnecellen geprint met silicium-inkt
Een bedrijf in de Amerikaanse staat Californië heeft een procedé ontwikkeld om zonnecellen te printen met behulp van een silicium nano-inkt. De zonnecellen worden met inktjetprinters gemaakt en bereiken 18 procent efficiëntie.

Innovalight gebogen zonnepaneelHet Amerikaanse bedrijf Innovalight maakt de zonnecellen samen met het in Shanghai gehuisveste JA Solar: laatstgenoemde zorgt voor de productie van de zonnecellen, terwijl Innovalight de printtechnologie verzorgt. De zonnecellen die beide bedrijven produceren, zouden een efficiëntie van 18 procent halen, terwijl de kosten laag zouden blijven. Sleutel tot het succes is een printtechniek, waarbij nanokristallen silicium op de silicium-wafers voor de zonnecellen wordt geprint.

De silicium-inkt fungeert als alternatief voor een ets-methode om de efficiëntie van zonnepanelen te verhogen: ook bij die methode wordt een specifiek patroon op de wafer aangebracht, die de absorptie van hoogenergetisch licht met korte golflengte stimuleert. De extra silicium-laag zorgt voor een toename in efficiëntie van één tot anderhalf procent. Door deze patronen te printen, kan een aantal ets-stappen achterwege gelaten worden, wat de kosten drukt.

De organische oplossing met silicium-kristallen is geschikt voor reguliere inkjetprinters. Bovendien zijn de verwerkingstemperaturen, anders dan bij etsen, dermate laag dat de silicium ondergrond dun genoeg kan zijn om buigbare zonnepanelen op te leveren. Op termijn hopen de ontwikkelaars de wafers volledig achterwege te kunnen laten en de complete zonnecellen te kunnen printen. Vanaf volgend jaar zouden de eerste geprinte panelen op de markt moeten verschijnen.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.innovalight.com/technology.html
http://www.technologyreview.com/energy/23489/?a=f
http://pixdro.com/ (Nederlandse producent van dergelijke printers)
http://www.otb-solar.com/solar/ (Nederlandse producent van deze printtechnologie)

Offline michel

  • ***
  • 166
  • +22/-0
  • Gender: Male
Re:Buigbare zonnecellen geprint met silicium-inkt
« Reply #1 on: October 18, 2009, 11:26:09 PM »
solar energie door verflaag / coating  michel  2  264   Augustus 31, 2009, 10:37:56
door michel 

Dit is hetzelfde principe, dus het patent ligt bij mij....