Neoweb.nl

Californisch bedrijf ontwikkelt efficiëntere omvormer voor zonnepanelen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Californisch bedrijf ontwikkelt efficiëntere omvormer voor zonnepanelen

Het Amerikaanse bedrijf Enphase Energy heeft een kleine inverter ontwikkeld waarmee het rendement van zonnepaneelsystemen verhoogd zou kunnen worden. De totaalkosten zouden desondanks lager liggen dan die van bestaande omvormers.

Een fotovoltaïsch zonnepaneel produceert van nature gelijkspanning. Om het paneel aan het lichtnet te kunnen koppelen, wordt deze gelijkspanning met een omvormer omgezet naar wisselspanning van de juiste frequentie en spanning. Met de omvormer die Enphase Energy ontwikkelde, zou niet alleen het zonnepaneelsysteem rendabeler worden, ook zouden de totale kosten voor het opwekken van zonnestroom lager worden.

Conventionele zonnepanelen maken gebruik van één, gedeelde omvormer, maar Enphase Energy heeft een micro-omvormer ontwikkeld waarvan er een aan elk afzonderlijk paneel wordt gekoppeld. Dat zou volgens het Californische bedrijf het systeemrendement verhogen. De micro-omvormers zijn opgebouwd uit overwegend digitale componenten, waardoor hun rendement op ongeveer 95,5 procent zou uitkomen. De omvormers kunnen dankzij het gebruik van standaard digitale componenten relatief goedkoop worden geproduceerd, waardoor de totale kosten ongeveer vijftien procent lager liggen dan bij gebruik van grote, centrale omvormers.

Elk afzonderlijk paneel functioneert dankzij de Enphase-omvormer als stand-alone energieleverancier, wat de flexibiliteit van de installatie vergroot: het uitbreiden van de capaciteit is eenvoudig. Bovendien communiceren de omvormers via internet met servers van Enphase, waardoor gebruikers de energieproductie kunnen volgen en reguleren. Niet alleen consumenten zouden afnemers van het systeem kunnen zijn: de micro-omvormers zouden ook in commerciële installaties toegepast kunnen worden.

Enphase is een nieuw bedrijf, dat een startkapitaal van 20 miljoen dollar heeft opgehaald. Het werkt samen met partners voor de distributie en installatie van zonnepanelen met de micro-inverters.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.technologyreview.com/energy/22661/
http://www.enphaseenergy.com/products/products/enlighten.cfm