Neoweb.nl

De wereld wordt wijs

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Billybob

  • *
  • 23
  • +14/-1
  • Dit forum is het helemaal !
De wereld wordt wijs
« on: December 21, 2003, 12:01:30 PM »
Brandstofcel-techniek in de lift
De honderdduizenden passagiers die in 2003, uren vastzaten wegens de immense stroomstoring in groter delen van de VS en Canada, zal het als muziek in de horen klinken: een ondergrondse die niet afhankelijk is van het elektriciteitsnet.
Het in Denver gevestigde Fuelcell Propulsion Institute begreep dat de afhankelijkheid van het sterk verouderde Amerikaanse elektriciteitsnetwerk niet eeuwig kan duren. Alternatieven zijn meer dan welkom en het instituut ontwikkelde een project waarbij een oude, 120 ton zware diesel-locomotief van het leger wordt omgebouwd tot een locomotief die via brandstofcel-techniek afstanden overbrugt.

Milieuvriendelijk
Brandstofcel-techniek is gebaseerd op een combinatie van waterstof met zuurstof waardoor er een chemische reactie ontstaat die electriciteit produceert.

De voordelen van deze techniek zijn legio: deze energiebron is stukken schoner dan gangbare brandstoffen aangezien er slechts water als bijproduct wordt geproduceerd.

Ook de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet valt weg. “Metronetwerken zijn nu nog afhankelijk van het elektriciteitsnet en dat is momenteel een gevoelige kwestie”, aldus woordvoerder Arnold Miller van het Fuelcell Propulsion Institute.


Fossiele brandstoffen
In de prakrijk zal het nog wel even duren voordat de Amerikaanse metro’s gebruik maken van de brandstofcel-techniek. Het project duurt vijf jaar en pas daarna zullen conclusies worden getrokken over invoering op grote schaal.

Ook zal het verkrijgen van waterstof via andere wegen moeten gebeuren. Het verkrijgen van grote hoeveelheden waterstof vergt nu nog veel energie van fossiele brandstoffen. De aanhangers van brandstofcel-techniek hopen dat probleem op te lossen door intensiever gebruik te maken van wind –en zonne-energie of kernenergie.

Ook in Europa wordt overigens steeds meer gekeken naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. Zo werd in april van dit jaar iIn de IJslandse hoofdstad Reykjavik het eerste pompstation op aarde geopend waar auto’s met een waterstofmotor kunnen tanken. Later dit jaar worden ook elders in Europa soortgelijke stations in gebruik genomen die deze vorm van schone energie zullen aanbieden.

bron:Reuters