Neoweb.nl

Energie mogelijk veel duurder in de toekomst

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Energie mogelijk veel duurder in de toekomst
« on: August 13, 2004, 10:40:08 AM »
Energie nog veel duurder

bron:ANP

AMSTERDAM - De prijzen van aardgas en elektriciteit zullen flink stijgen door de handel in rechten om broeikasgassen te mogen uitstoten. Niet alleen bedrijven, maar ook consumenten gaan waarschijnlijk meer betalen. Die verwachting is het resultaat van onderzoek van het bureau Ernst&Young.

Het ministerie van economische zaken heeft grote industriƫle concerns beperkt in wat zij aan schadelijke stoffen in het milieu mogen brengen. Als bedrijven meer willen uitstoten dan is toegestaan, kunnen ze rechten kopen van andere ondernemingen, zogenoemde emissierechten. Dit systeem gaat op 1 januari in. Als bedrijven te veel broeikasgassen produceren, krijgen ze een hoge boete.

Ze kunnen er ook voor kiezen om over te schakelen op minder vervuilende grondstoffen. Uit het onderzoek van Ernst&Young blijkt dat veel concerns dat van plan zijn. Zo willen energiecentrales van kolen of olie overschakelen op aardgas.

Doordat de vraag naar aardgas daardoor flink groeit, zal ook de prijs stijgen, is de verwachting van de ondervraagde bedrijven. Ze gaan ervan uit dat aardgas 20 procent duurder wordt. Daardoor wordt het ook duurder om stroom op te wekken. De prijs van elektriciteit stijgt naar verwachting 15 procent.

Ernst&Young benadrukt dat het om bulkprijzen gaat, die gelden voor bedrijven. Maar de onderzoekers gaan ervan uit dat ook consumenten meer gaan betalen voor aardgas en elektriciteit.