Neoweb.nl

Energiebeleid van Nederland / Europa

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.138
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Energiebeleid van Nederland / Europa
« on: June 24, 2005, 10:04:01 AM »
DOOMSCENARIO:
Er schuilt een groot gevaar in de huidige wereldconsumptie van energie (lees olie en gas).
De grootste beschavingen gingen (mede) ten onder aan een gebrek aan energie. (bossen werden gekapt maar raakten op, akkers raakten uitgeput en ook veeteelt kan niet zonder akkerbouw, etc. )

De huidige energiebron (olie) wordt ook steeds schaarser (en duurder). En ik verwacht niet dat een vat olie ooit nog onder de 50 dollar uitkomt. Wie dat wel denkt verklaar ik voor 'GEK'.
Daarnaast groeit de behoefte naar energie wereldwijd met een razend tempo. (India en China)
Ook nu enkele 3e wereldlanden hun schuld kwijt zijn, zullen deze landen grote hoeveelheden energie nodig hebben, om hun landen op te bouwen naar een 'Westers' niveau.

De grote naties zoals China en Amerika denken dmv militaire macht hun energiebronnen veilig te stellen(Amerika in Midden-Oosten, China in Peru), maar 1 welgemikte bom op een dikke pijpleiding en de olie vloeit niet meer.

Maar probeer eens een Contintent lam te leggen dat één groot energienet is, met overal kleine verspreide energiebronnetjes. Dat is haast onmogelijk!
(Natuurlijk kun je een EMP gebruiken, of de hoofdverdeelstations aanvallen, maar daar moet dan dus een oplossing voor worden gevonden!)

Om de energiebehoefte van Nederland of Europa in de toekomst veilig te stellen, moeten we de energie in olie NU omzetten naar bronnen die energie langzaam afgeven en die verspreid over het continent staan. En ook verdeelstations moeten kleiner en meer verspreid komen te staan. (goed mogelijk met huidige IT-technologien)
Als je van de energie uit een aantal vaten olie een windmolen kan bouwen, komt deze energie in de loop der jaren er weer uit. (+ een beetje rendement)
Een olieveld of nucleaire reactor is vrij makkelijk lam te leggen. Een enorme verspreiding van windmolens, zonnepanelen en andere duurzame bronnen is veel moeilijker te verstoren.

Europa moet dus grote hoeveelheden olie gaan aanspreken en die converteren naar duurzame middelen.
Met de huidige energie uit olie moet Nederland of Europa zorgen voor de bouw van Windmolens, Zonnepanelen, Golfslaggeneratoren, biogas, kernfusiereactoren, verdampingsinstallaties etc.

In de toekomst raakt olie op en wordt het schaars, met alle gevolgen (oorlogen) van dien.
Nu is olie nog goedkoop. Dus nu kunnen we olie goedkoop inzetten om allerlei verspreide energiebronnen op te zetten. (volgend jaar is het alweer duurder!)
Een Europa dat vol staat met zonnepanelen en windmolens is veel minder kwetsbaar, dan een Europa dat op een paar plekken een enorme olievoorraad heeft opgeslagen.

Het klinkt dus heel egoistisch, maar we moeten als Europa nu veel olie consumeren, en deze dan wel direct omzetten / gebruiken voor de bouw van duurzamere energiebronnen. Uiteraard breekt er dan een enorme consumptie slag rondom olie uit, maar dan gaat de duurzame revolutie in iedergeval ook sneller.
De prijs van olie zal de komende jaren makkelijk de 100 dollar raken. Dus nu kunnen we nog goedkoop (nu 60 dollar!)

Ook als over 24 jaar de Nederlandse gasbel op is, moeten we zorgen dat we dezelfde goedkope energie kunnen behouden. Dus verkoop de energie uit Slochteren nu duur, of gebruik deze zelf voor productie van duurzame energiebronnen.

Offline Robert

  • *****
  • 3.138
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Energiebeleid van Nederland / Europa
« Reply #1 on: May 01, 2008, 11:50:33 AM »
Inmiddels is de prijs van olie verdubbeld in bijna 3 jaar tijd. (van de week 120 dollar per vat)
Maar Europa wekt nog steeds veel minder dan 10% van z'n energie duurzaam op. (en dan denken ze ook nog dat bio-ethanol duurzaam is.)

Aan de ene kant is dit gunstig voor de Nederlandse gasvoorraad die ook 2 keer zoveel waard is geworden als 3 jaar geleden.

Ik pleit er dan ook voor om dit overschot aan aargasbaten direct en volledig aan te wenden voor de productie van duurzame bronnen. (danwel subsidies).
Op die manier verbruiken we zelf minder van ons aardgas en kunnen we in de toekomst nog meer aardgas tegen nog hogere prijzen gaan verkopen. Het mes snijdt dus aan 3 kanten!

Binnen 2 tot 10 jaar kan de prijs van olie richting de 200 tot 300 dollar!