Neoweb.nl

Europese elektriciteit kan schoon

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.150
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Europese elektriciteit kan schoon
« on: November 14, 2006, 12:00:32 PM »
Europese elektriciteit kan schoon
Veruit het grootste deel van de Europese elektriciteit kan in 2050 'schoon' worden opgewekt, becijfert een Duits rapport. Dat is bovendien goedkoper dan blijven inzetten op fossiele brandstoffen. Belangrijkste maatregel: massaal zonne-energie importeren uit Afrikaanse en Arabische woestijnen.

Het jaar 2006 maakt kans de geschiedenis in te gaan als het keerpunt in het denken over energie. In westerse landen is vrij plotseling het besef aan het doorbreken dat ze niet kunnen blijven doorgaan met het verstoken van grote hoeveelheden fossiele brandstoffen. Omdat daarbij miljarden tonnen CO2 vrijkomen, die zorgen voor opwarming van de aarde. Omdat de makkelijkst bereikbare voorraden olie, kolen en gas nu wel op zijn. En omdat het ze een ongemakkelijk gevoel geeft dat hun energievoorziening, en dus hun economie, afhankelijk is van landen met een instabiel of ronduit vijandig regime. Dus wat te doen?

Europa moet het hebben van een brede mix van alternatieve energiebronnen, meent een groep onderzoekers onder leiding van Franz Trieb. In opdracht van de Duitse overheid namen ze de toekomst van de Europese elektriciteitsvoorziening onder de loep. Aardwarmte, windmolens, waterkrachtcentrales, biomassa en zonne-energie moeten allemaal een flinke bijdrage gaan leveren, meent de groep.

De schrijvers van het rapport zijn afkomstig uit Duitsland en een aantal landen rond de Middellandse zee. Volgens hen kan in 2050 80 procent van de elektriciteit uit duurzame bronnen komen, waardoor de CO2-uitstoot van deze sector nog maar een kwart zal bedragen van het huidige niveau. En dat hoeft geen cent extra te kosten. Integendeel: "Wanneer er nu mee begonnen wordt, dan zal de omschakeling naar een mix van duurzame energiebronnen binnen ongeveer vijftien jaar leiden tot een goedkopere opwekking van elektriciteit dan voortgaan op de huidige weg", schrijven Trieb en zijn mede-auteurs. Waarbij ze aantekenen dat de eventuele opbrengst van de verkoop van CO2-uitstootrechten nog niet eens is meegerekend.

Een belangrijke rol is in dit scenario ingeruimd voor woestijngebieden. Die zijn er nauwelijks in Europa, maar Afrika en het Arabisch schiereiland liggen er vol mee. Met stevige investeringen in hoogspanningsverbindingen en reusachtige 'concentrated solar power'-centrales, waarin spiegels de zonne-energie bundelen om grote hitte op te wekken, kan tot ongeveer 15 procent van het Europese elektriciteitsverbruik worden gedekt, aldus de schrijvers van het rapport. Die techniek heeft zijn waarde nu voldoende bewezen. De kostprijs per kilowattuur is ongeveer even hoog als die van fossiele brandstoffen, maar zal nog dalen. Een rapport dat de TU Delft dit jaar maakte in opdracht van de Tweede Kamerfractie van D66 noemt overigens een hoger bedrag voor deze vorm van zonne-energie: nu nog ruim het dubbele van 'fossiel'.

Om de import van zonne-energie uit de woestijnen mogelijk te maken, zijn enorme investeringen nodig. In techniek en infrastructuur, dat spreekt vanzelf, maar ook in relaties met de landen waarin die zonnige gebieden liggen. De schrijvers van het rapport pleiten voor een vrijhandelszone voor duurzame energie tussen de EU en Noord-Afrikaanse en Arabische landen. Die zouden in omgekeerde richting water kunnen verhandelen, zodat de afhankelijkheid wederzijds is.

Voor fossiele brandstoffen blijft wel een rol weggelegd, omdat daarmee de pieken in het stroomverbruik en de dalen in de productie kunnen worden opgevangen. Er zullen immers dagen zijn met weinig wind en weinig zon. En 's nachts is het donker. Voor kernenergie is in het Europa van 2050 geen plaats, aldus het rapport, omdat kerncentrales alleen bij een constante elektriciteitsproductie rendabel zijn en bovendien nog gevaarlijk radioactief afval opleveren.

Het aanzicht van Europa zal flink veranderen als dit plan wordt uitgevoerd: zee├źn en kusten komen vol windmolens te staan, bergachtige gebieden krijgen enorme aantallen waterkrachtcentrales, landbouwgebieden zullen massaal biomassa verbouwen voor de elektriciteitsvoorziening. Niet per se een aantrekkelijk beeld, maar het biedt wel een kans om te voorkomen dat het met de klimaatverandering uit de hand loopt.


(bron: Noorderlicht.nl door: Dhr. Elmar Veerman

Franz Trieb e.a.: 'Trans-Meditterranean interconnection for concentrating solar power', rapport in opdracht van het Duitse ministerie van milieu, natuurbeheer en nucleaire veiligheid.

Links:
-Het Duitse rapport of de Engelstalige samenvatting
-Rapport van de TU Delft over concentrated solar power (2006)
-Het VPRO weblog over energie
-Site van TREC, (Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation)

Offline Digihans

 • *****
 • 1.794
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re: Europese elektriciteit kan schoon
« Reply #1 on: November 15, 2006, 08:17:10 AM »
Een geruststellende gedachte dat het KAN, maar belangrijker is dat we het uit gaan voeren.

We rijden met een noodvaart richting een ravijn, maar de TomTom wijst ons nu dat we nog net opzij kunnen, mits we een hele scherpe bocht maken!  Een hele scherpe bocht .

De politiek moet dit in gaan zien. Wij burgers kunnen dit niet aanpakken!

Offline D.Heusden

 • *****
 • 409
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Re: Europese elektriciteit kan schoon
« Reply #2 on: November 15, 2006, 08:17:56 AM »
Tijd voor een bocht naar 'links' zou ik zeggen.

Dan heb je je politiek die milieu centraal/centraler stelt!

willem1940

Re: Europese elektriciteit kan schoon
« Reply #3 on: December 18, 2006, 06:24:44 PM »
Ik vind het een wazig, typisch geitewollensokkenverhaal; meer probleemschildering dan energie-vinding.

Offline Robert

 • *****
 • 3.150
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Europese elektriciteit kan schoon
« Reply #4 on: December 19, 2006, 09:19:20 AM »
Er wordt ook verondersteld dat het 'mogelijk' is om schone electriciteit op te wekken.
Als we ons nu inzetten voor CSP, windmolens, waterkracht, biomassa etc.  dan hebben we in 2050 zo'n 80% duurzame energie.

Ook als we nu beginnen, daalt de prijs al binnen enkele jaren tot onder het niveau van fossiele brandstoffen. Ook dat is een enorm voordeel.

Ondanks dat het dan goedkoper is, zal het nog zo'n 30 jaar duren voor we die 80% halen, omdat opschaling van de duurzame productie van energie nu eenmaal tijd kost!

Ik heb ook wel eens geroepen waarom greenpeace niet gewoon 1 miljard stopt in een enorme zonnecellen fabriek. Door zo grootschalig te investeren daalt de prijs enorm en gaat alles in een stroomversnelling!

Offline PingPong

 • *
 • 19
 • +6/-0
 • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Re: Europese elektriciteit kan schoon
« Reply #5 on: December 29, 2006, 08:06:51 PM »
Heb je enig benul hoe groot het energieverbruik in de wereld is en met hoeveel dit per jaar stijgt? Als zonnecellen, windmolens etc. werkelijk zo zinnig en betaalbaar zouden zijn dan hadden elektriciteitsproducenten dat allang op grote schaal ingevoerd. En begin nou niet met die complottheori├źn over die gemene oliemaatschappijen die alles proberen tegen te houden of patenten opkopen om te voorkomen dat ze gebruikt worden.

Alleen al de jaarlijkse groei van het wereldenergieverbruik proberen bij te houden met alleen "groene" energiebronnen toevoegen is onbegonnen werk laat staan alle bestaande "vuile" energie vervangen. Schone energie is mooi maar heb niet de illusie dat het deze eeuw een wezenlijk percentage van de wereldenergie zal dekken.

willem1940

Re: Europese elektriciteit kan schoon
« Reply #6 on: December 30, 2006, 12:00:37 AM »
Je hebt helaas weer verpletterend gelijk, PingPong.