Neoweb.nl

IBM-onderzoekers ontwikkelen goedkope, printbare zonnecellen (11% efficient)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
IBM-onderzoekers ontwikkelen goedkope, printbare zonnecellen (11% efficient)

IBM Research heeft een type zonnecellen ontwikkeld dat goedkoop te produceren is en bovendien veelvoorkomende grondstoffen gebruikt. Het rendement van de fotovoltaïsche cellen benadert die van traditionele zonnecellen.

De medewerkers van IBM Research maken voor hun zonnecellen gebruik van nanodeeltjes, die in een oplossing op een ondergrond van glas worden aangebracht. Deze techniek resulteert in dunne laagjes die, dankzij een prodedé dat spin-coating wordt genoemd, op het glas worden 'geprint'. Hierbij wordt de hydrazine-oplossing die de nanodeeltjes bevat in vijf laagjes op het glas, dat met 800 toeren per minuut rondddraait, opgebracht. De oplossing wordt vervolgens aan hitte blootgesteld, die de vloeistof uitgloeit en laat uitharden.

De fotovoltaïsche eigenschappen worden door kesteriet-cellen veroorzaakt: deze zijn goedkoper dan traditionele zonnecellen, zoals cellen die van gallium en indium worden gemaakt. Deze metalen zijn vrij zeldzaam en daardoor kostbaar om in zonnepanelen te gebruiken. De kesteriet-cellen bestaan uit onder meer tin, koper en zink: deze metalen zijn goedkoper en zouden dus ook tot goedkopere zonnecellen moeten leiden.

De IBM-onderzoekers combineerden hydrazine-oplossing, met daarin koper of een combinatie van zink en tin met selenium- of zwavel-oplossingen, om de gewenste eigenschappen van de laagjes te verkrijgen. Eerdere fotovoltaïsche cellen die op deze manier werden geproduceerd haalden een rendement van 6,8 procent, maar het onderzoek bij IBM Research leidde tot 'zonnecellen' met een efficiëntie van 9,6 procent. Dat zou voldoende moeten zijn voor commerciële toepassingen, maar de IBM-onderzoekers denken het rendement verder te kunnen verbeteren tot ruim elf procent.

bron : Tweakers.net

zie ook:
http://www.physorg.com/news185093054.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrazine