Neoweb.nl

Oefenen voor Iter

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline harbosma

  • *****
  • 912
  • +160/-22
  • Gender: Male
  • Verleg de grenzen op Neoweb!
Oefenen voor Iter
« on: July 04, 2004, 12:32:01 PM »
Oefenen voor Iter

Garching (D) - Plasmafysici hebben 1,5 megajoule aan energie kunnen opslaan in het honderd miljoen graden hete ijle gas van de Asdex-reactor.

De opslag van 1,5 MJ in de kernfusiereactor Asdex Upgrade vormt een nieuw record voor de onderzoekers van het Max-Planck-Instituut für Plasmaphysik.

Op zich is 1,5 MJ niet veel, Je kunt er 3,5 liter ijskoud water mee aan de kook brongen. Nietteming vormt de opslag daarvan in het ijle plasma van de Asdex Upgrade-reactor een belangrijke prestatie. In een kernfusiereactor moet de brandstof, een waterstofplasma, zoveel energie bevatten dat gunstige omstandigheden voor fuseren van kernen ontstaan. Dan kan de gewenste energie vrijkomen.

Het verboterde high confinementt regime, ofwel verbeterd H-regime, dat de Duitse onderzoekers hebben ontwikkeld, zorgt ervoor dat de plasmastroom, die deels de magneetkooi vormt waarin plasma is gevangen, van begin af aan de juiste baan volgt. Collega's in de VS en Engeland bewezen in andere reactoren dat dit systeem werkt.

In 1997 leverde de Join European Torus (JET) in Engeland 16 megawatt aan energie. De toekomstige kernfusiereactor Iter moet gedurende langere tijd 400 MW aan energie leveren - tienmaal hoger dan nodig voor de verhitting van het plasma.

"Nu het verbeterde H-regime op diverse manieren in drie installaties met verschillende grootte is bereikt, zijn we ervan overtuigd dat dit ook moet lukken in de nog grotere Iter.", denkt plasmafysicus en onderzoeksleider prof dr Hartmut Zohm. "Daardoor wordt de fusieopbrengst van Iter minstens tweemaal zo groot." Daarmee zou Iter een 800 MW centrale worden.
"One small step for man, one giant leap for mankind"