Neoweb.nl

'Prijzen zonnepanelen dalen voorlopig'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
'Prijzen zonnepanelen dalen voorlopig'
« on: April 20, 2009, 08:59:56 PM »
'Prijzen zonnepanelen dalen voorlopig'
De internationale prijzen van zonnecellen zullen de komende tijd dalen als gevolg van teveel aanbieders op de markt, overproductie en een teruglopende vraag. Vanaf 2011 zouden de prijzen gaan stabiliseren.

 Vanwege de aanwezigheid van voorraden polycrystalline silicium verwacht de Taiwanese zonnecelfabrikant Motech Industries in de eerste helft van dit jaar een gestage daling van de prijs van zonnepanelen, maar daarna zouden de prijzen sneller omlaag gaan, schrijft DigiTimes. Volgens Motech is een bedrag van 100 dollar voor een kilo polycrystalline silicium thans gangbaar, wat zich zou vertalen in een prijs van circa 1,75 dollar per Watt. Eerder werd voor 2010 al een prijspeil van minder dan een dollar per Watt verwacht, wat met de uitlatingen van het Taiwanese bedrijf mogelijk in zicht komt.

Marktonderzoeker iSupply spreekt van een lastig jaar voor de zonnecelindustrie, aldus Photovoltaics International. Het onderzoeksbureau verwacht voor 2009 een daling in de gemiddelde prijs per Watt van zo'n 12 procent. Een jarenlange groei van de sector, waarbij omzettoenamens van 40 procent niet ongebruikelijk waren, zou tot overcapaciteit van de markt hebben geleid doordat bedrijven maarktaandeel probeerden te pakken met de inzet van zoveel mogelijk productiecapaciteit. Dit jaar gaat dat zijn tol eisen, stelt iSupply, dat de wereldwijde omzetgroei voor het jaar nog wel op tegen de 30 procent raamt. Het aantal nieuwe toetreders op de markt zal sterk afnemen en dat moet tussen 2011 en 2013 tot herstel leiden en tot een meer volwassen industrie met een stabiele suppply chain en dito prijzen, denkt het marktonderzoekbureau. De jaarlijkse omzetgroei in die periode wordt op ongeveer 58 procent geschat.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.digitimes.com/news/a20090420PD200.html