Neoweb.nl

Traveling Wave Reactor (TWR) (kernenergie)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.135
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Traveling Wave Reactor (TWR) (kernenergie)
« on: November 14, 2019, 08:37:41 PM »
Persoonlijk dacht ik altijd dat kernenergie (kernsplijting) geen veilige oplossing is voor het oplossen van het energieprobleem. En verwar kernsplijting NIET met kernfusie.

kernsplijting
Kernsplijting is niet altijd veilig gebleken. Velen van ons kennen Chernobyl nog. En meer recentelijk Fukushima. Ook andere (bijna) rampen pleiten niet voor kernsplijting. Tel daarbij het probleem van (lekkende) opslag, proliferatie van splijtstoffen voor de productie van kernwapens etc. Ook de totale kosten van de bouw en exploitatie van een kerncentrale tot opslag van radioactief materiaal voor 10.000-en jaren maakt kernenergie geen goedkope oplossing. Van natuurlijk uranium, bestaat slechts 0,7% uit U-235 dat geschikt is voor kernsplijting. Het winnen van geschikt uranium is dus ook bijzonder inefficient.

kernfusie
Kernfusie (niet te verwarren met kernsplijting) zou prachtig zijn, maar ITER is nog (lang) niet operationeel. En er zijn ook nog wel wat technische hobbels die genomen moeten worden voordat kernfusie energetisch (en dus ook econmisch) rendabel wordt. Als het eenmaal werkt is het in één klap de meest schaalbare duurzame energiebron ooit.

MSR (Molten Salt Reactoren)
Ook molten-salt reactoren zijn nog hoogst experimenteel. Er zijn nog geen geschikte materialen die gloeiend heet vloeibaar radioactief materiaal aankunnen. Laat staan voor meerdere jaren. Elk materiaal corrodeert weg. En bij de brandstof/splijtstof die nodig is blijft de kans op proliferatie bestaan. Het is dus prima om onderzoek naar te doen, maar op korte tot middellange termijn is dit nog geen reeele oplossing.

TRW (Traveling Wave Reactor)
Uit relatief onverwachte hoek komt nu een veelbelovend alternatief dat wellicht een oplossing biedt op tamelijk kortere termijn (5 - 7 jaar). Een traveling wave reactor (TRW) werkt grotendeels op radioactief-afval. Alleen al het afval dat nu ligt opgeslagen in Amerika zou goed zijn voor 100.000 miljard dollar aan energie! De vernieuwde TRW is ontwikkeld door een team wetenschappers die gefinancierd zijn door de Bill en Melinda Gates Foundation. Het is een reactor waarbij de kernsplijtingsreactie niet kan uitmonden in een melt-down. Hij is bedacht met veiligheid als uitgangspunt. En je kan er het huidige afval mee opstoken. De reactor heeft weinig onderhoud nodig en kan decenia lang draaien zonder de brandstof te vervangen.
In 2015 is een overeenkomst getekend door TerraPower en China om een testreactor te bouwen. Maar in 2019 is dit door de handelsoorlog tussen USA en China (dus door toedoen van Trump) van tafel geveegd. In principe kan een TRW reactor binnen 5 tot 7 jaar operationeel zijn.

Hoe staan anderen hier tegenover?

Voor de liefhebbers:
- kijk de mini-serie : Chernobyl op HBO (dan wil je dus geen kernenergie meer)
- kijk de 3-delige documentaire "Inside Bill's Brain' op Netflix (en dan vooral aflevering 3) (dan wil je het toch wel als alternatief onderzoeken)

Verder is er genoeg te vinden over deze onderwerpen.

#kernenergie #kernfusie #kernsplijting #MSR #TRW #ITER
« Last Edit: November 19, 2019, 07:49:03 AM by Robert »