Neoweb.nl

Wetenschappers bereiken doorbraak met scheiden waterstof van zuurstof

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Wetenschappers bereiken doorbraak met scheiden waterstof van zuurstof

Een internationaal samenwerkingsverband van onderzoekers zegt een goedkope manier te hebben gevonden om waterstof uit water te produceren. De methode gebruikt zonlicht en vergt geen dure metalen als katalysator.

Onderzoekers werken vanuit diverse invalshoeken aan de productie van waterstof door regulier water in zijn componenten waterstof en zuurstof te splitsen. Een van de meest gangbare methodes is het splitsen van water met behulp van zonlicht en een metaal als katalysator. Het gebruik van metalen gaat echter gepaard met hoge kosten en een belasting voor het milieu, waardoor gezocht wordt naar manieren om het metaal overbodig te maken. Oplossingen met polymeren zijn in het verleden slechts beperkt succesvol gebleken. Het team onderzoekers uit Duitsland, China en Japan zegt echter een milieuvriendelijke manier om waterstof te produceren te hebben ontwikkeld.

De door Xenchen Wang aangestuurde onderzoeksgroep maakte gebruik van een koolstofnitride-polymeer dat zichtbaar licht gebruikt om water naar waterstof om te zetten. Andere polymeren hadden ultravioletlicht nodig om dit te bewerkstelligen. Het goedkope koolstofnitride werd gemanipuleerd zodat zichtbaar licht gebruikt kon worden om de voor het afbreken van water benodigde energie te verzamelen. Het materiaal is goedkoop te produceren, maar chemisch stabiel genoeg om dagenlang actief te blijven.

Vooralsnog vormen echter nog twee problemen obstakels voor de commerciƫle inzet van het polymeer in waterstofproductie. Het koolstofnitride levert weliswaar waterstof, maar kan de volledige omzetting van water niet alleen voltooien: een elektronendonor is nodig om zuurstof te produceren. Hiervoor wordt momenteel tri-ethanolamine met het meeste succes gebruikt, hoewel ook andere alcoholen gebruikt kunnen worden. Ook is het polymeer niet erg constant in de hoeveelheid waterstof die het kan produceren: per batch verschilt de opbrengst. De onderzoekers werken aan manieren om beide problemen op te lossen: chemische aanpassingen aan het koolstofnitride moet de productie van zuurstof mogelijk maken, waardoor de katalytische reactie rond zou zijn. Ook werken ze aan een methode om de hoeveelheid geproduceerd waterstof consistent te krijgen door meer controle over de chemische reactie te krijgen.

bron:tweakers.net

zie ook:
http://www.nature.com/nmat/journal/vaop/ncurrent/abs/nmat2317.html