Neoweb.nl

Wetenschappers maken elektrontransport in zonnecellen efficiënter

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Wetenschappers maken elektrontransport in zonnecellen efficiënter

Onderzoekers hebben een veelbelovende methode ontwikkeld om de elektronen die in natuurlijke zonnecellen door fotonen worden vrijgemaakt op te vangen en vrijwel verliesloos naar een centrale gouden elektrode te transporteren.

De Japanse onderzoekers, die hun bevindingen deze maand in het blad Angewandte Chemie publiceren, hebben een manier gevonden om de elektronen die door natuurlijke fotovoltaïsche cellen worden gegenereerd, met een zeer hoge efficiëntie op te vangen en naar een elektrode te transporteren. Met de vinding zouden door fotonen losgemaakte elektronen vrijwel een-op-een kunnen worden benut, waardoor de efficiëntie op bijna honderd procent zou komen te liggen.

Bij hun experimenten combineerden de Japanners natuurlijke fotosynthese-componenten met kunstmatige componenten. De biologische component werd gevormd door een fotosynthese-systeem, bekend als PhotoSystem I, of PSI, afkomstig van de alg Thermosynechococcus elongatus. In deze alg koppelt het organisme vitamine K1 aan dit systeem, dat voor het transport van de in PSI gevormde elektronen zorgt. De onderzoekers synthetiseerden een molecuul dat net als vitamine K1 aan PSI hecht, maar via een koolwaterstof-'draad' naar een viologen-groep wordt getransporteerd. Die groep is aan een gouden elektrode gehecht, die de elektronen afgeeft. De bij de bestraling van PSI vrijgekomen elektronen worden zeer efficiënt naar de goud-elektrode getransporteerd, zo schrijven de onderzoekers.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.physorg.com/news153556173.html