Neoweb.nl

'Lucy liep als moderne mens'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Lucy liep als moderne mens'
« on: July 21, 2005, 09:28:39 AM »
'Lucy liep als moderne mens'
 
bron:planet.nl
 
Lucy, een van de oudste mens-achtigen, liep rechtop. Dat zeggen Britse wetenschappers met behulp van robotmodellen te hebben achterhaald.
Lucy is een Australopithecus afarensis, een vroege mensensoort die ongeveer 3.2 miljoen jaar geleden heeft geleefd. Dit individu werd in 1974 gevonden in Ethiopiƫ. Op het moment dat ze werd opgegraven speelde het nummer 'Lucy in the Sky with Diamonds', en zo kwam ze aan haar naam.

Menselijk
Al decennialang proberen wetenschappers te achterhalen hoe menselijk deze verre voorouder nu eigenlijk precies was. Het gevonden skelet heeft veel aap-achtige trekken, zoals een vooruitgestoken kaak en een naar achteren hellend voorhoofd, maar ook vonden de wetenschappers een aantal kenmerken die verrassend menselijk zijn. Uit de botten is gebleken dat Lucy meer rechtop stond dan een chimpansee.

Veel deskundigen vermoedden echter dat Lucy's manier van lopen allesbehalve menselijk is geweest. Ze zou zich schuifelend en nogal gebogen hebben voortbewogen, zoals we tegenwoordig chimpansees nog wel eens zien doen als ze een korte afstand op hun twee achterpoten afleggen. Toen er 25 jaar geleden in Tanzania goedbewaarde pootafdrukken werden gevonden die vermoedelijk ook aan de Australopithecus afarensis toebehoorden, was nog steeds niet iedereen overtuigd van een 'menselijke' loop.

Robot
Een team van Britse wetenschappers heeft nu een computertechniek ingezet om te kunnen bepalen op welke manier Lucy zich ruim drie miljoen jaar geleden moet hebben voortbewogen, zo meldt de Britse omroep BBC. Ze hebben zich zowel op het skelet als op de gevonden voetsporen gebaseerd. Ze construeerden een robot die de loop van deze oermens kon nabootsen.

Op basis van hun onderzoek concluderen de Britten nu dat het 'bijna zeker' is dat Lucy rechtop heeft gelopen, ongeveer zoals de moderne mens. Ondanks hun geringe lengte konden zij en haar soortgenoten op deze manier toch ongveer dezelfde snelheden behalen als wij nu. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Journal of the Royal Society.

Volgens sommige deskundigen is met het robot-model nog niet onomstotelijk bewezen dat Lucy rechtop heeft gelopen. Voornaamste struikelblok is het feit dat het nog niet helemaal vaststaat of de voetsporen net als de botten afkomstig zijn van de Australopithecus afarensis.
 
links:
BBC over lopende lucy
Australopithecus afarensis