Neoweb.nl

Opgraving moet inzicht geven in leven Jezus' tijd

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Opgraving moet inzicht geven in leven Jezus' tijd
« on: May 11, 2008, 02:03:59 PM »
Opgraving moet inzicht geven in leven Jezus' tijd

LEIDEN - Studenten van de Universiteit Leiden graven deze zomer het Israëlische dorp Horvat Kur op. Zij hopen meer inzicht te krijgen in het dorpsleven ten tijde van Jezus. Daarvan is tot nu toe vrijwel niets bekend.
 
Dat heeft de universiteit meegedeeld. Horvat Kur, twee kilometer ten noordwesten van het meer van Galilea, is de ruïne van een dorp uit de tijd van Jezus. De studenten, zes archologen en zes theologen, staan onder leiding van Jürgen Zangenberg, hoogleraar Nieuwe Testament. 

Zij hopen er onder meer achter te komen hoe de huizen in een dorp uit Jezus' tijd eruitzagen. Ook willen zij weten waar de mannen en vrouwen zaten en of er een duidelijk onderscheid was tussen de private en publieke sfeer.

Aan de hand van pollenonderzoek proberen zij de intensiteit van de landbouw te bepalen.

Nieuwe Testament
Zangenberg en de archeoloog Mark van der Enden, partner in het project, kozen voor Horvat Kur, omdat het klein was, er nog geen opgravingen zijn geweest en het niet in het Nieuwe Testament wordt genoemd.

Bovendien was er op de plaats waar het dorp heeft gelegen, geen moderne bebouwing en landbouw en was het gebied niet in particuliere handen. De Israëlische regering heeft een vergunning voor vijf jaar verstrekt.

Onrustige tijden in Galilea
Volgens Zangenberg was het in de tijd dat Jezus leefde, onrustig in Galilea. "Eigenlijk was er in die periode continu verzet. De vroege Jezusbeweging wordt vaak als een voorbeeld daarvan genoemd, maar er zijn ook andere joodse verzetsbewegingen geweest", zegt hij.

De geschiedschrijver Flavius Josephus (37-circa 100) meldde dat het verzet uit armoede voortkwam. De afgelopen tien jaar is er echter kritiek op die visie gekomen. In de eerste eeuw van onze jaartelling blijkt het aantal nederzettingen heel sterk gegroeid te zijn.

De nieuwe these is dat juist die groei tot ongelijkheid en allerlei sociale spanningen heeft geleid. Onderzoek heeft die stelling nog niet bevestigd.

bron: ANP & nu.nl