Neoweb.nl

Sporen van reusachtige schorpioen ontdekt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Sporen van reusachtige schorpioen ontdekt
« on: December 04, 2005, 02:16:07 PM »
Sporen van reusachtige schorpioen ontdekt
 
bron:planet.nl
 
In Schotland zijn sporen ontdekt van een uitgestorven waterschorpioen die bijna net zo groot was als een volwassen mens.
De zespotige 'Hibbertopterus', zoals de uitgestorven oerschorpioen heet, was ongeveer 1,60 meter lang en een meter breed, zo bericht Nature.

Grootste wandelsporen
De sporen zijn ongeveer 330 miljoen jaar geleden aangebracht op een kalkstenen rots die in een latere periode door geologische processen is gekanteld.

Onderzoeker Martin Whyte van de universiteit in Sheffield, een specialist in sporen van dinosaurussen, ontdekte de afdrukken van de geleedpotige per toeval tijdens een zomervakantie. “Ik liep langs een blok zandsteen en zag opvallende groeven die in drie rijen waren aangebracht.” Aangezien in deze omgeving meer sporen van oeroude geleedpotigen zijn aangetroffen, realiseerde de wetenschapper zich direct dat deze omvangrijke sporen van een Hibbertopterus moesten zijn.

De ruim zes meter lange afdrukken vormen de grootste wandelsporen van een geleedpotige die tot dusver zijn gevonden. Het zijn ook de eerste sporen waarop de voortbewegingen van de oerschorpioenen te zien zijn. Tot dusver zijn alleen fossiele resten van Hibbertopterussen gevonden.


Verplaatsing op land
De sporen vormen daarnaast een indicatie over de levenswijze van het dier, want tot dusver werd aangenomen dat de Hibbertopterus uitsluitend in het water leefde. Deze nieuwe sporen tonen aan dat ze zich ook over land konden verplaatsen.

“De diepe groef in het midden is aangebracht door de staart van het beest. Indien dit exemplaar in door het water had voortbewogen, zou de staart blijven drijven,” weet Whyte.
Het dier is mogelijk uit zee het land op gekropen. De afdrukken laten wel zien dat de Hibbertopterus op het land zich maar moeizaam kon verplaatsen; ze bewogen zich traag en log voort.