Neoweb.nl

Bidden in een baan om de aarde

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Bidden in een baan om de aarde
« on: April 22, 2006, 12:45:59 PM »
Bidden in een baan om de aarde

bron:nu.nl

LONDEN - Het Maleisische ruimtevaartagentschap onderzoekt hoe islamitische astronauten hun geloof kunnen belijden als zij zich in een baan om de aarde bevinden. De organisatie heeft namelijk vier kandidaten voor twee plekken in een Russisch ruimteveer. Twee van hen zijn moslims. Dat berichtte het Britse wetenschapsblad New Scientist vrijdag op zijn website.

Moslims bidden vijf keer per dag. De positie van de zon aan de hemel bepaalt de tijdstippen waarop zij dat doen. Maar dat wordt een stuk lastiger als zij in een ruimtevaartuig rondjes van negentig minuten om de aarde draaien.

Ook is het op zijn minst een flinke uitdaging om precies te bepalen waar Mekka ligt, als je met een snelheid van 28.000 kilometer per uur om de aarde suist.

Reinigingsritueel
Verder vormt het reinigingsritueel voor het bidden een probleem omdat water in een gewichtloze toestand niet stroomt zoals op aarde. Maar daarvoor hebben de Maleisiërs al een oplossing. De astronauten kunnen volgens moslimgeestelijken bij gebrek aan water een zuivere steen gebruiken om hun handen te reinigen. Met hun handen kunnen ze dan hun gezicht en voeten reinigen.

Volgende week komen ongeveer 150 wetenschappers, astronauten en geestelijken bijeen in Maleisië voor een seminar over de islam in de ruimte. Het is overigens niet de eerste keer dat een moslim een ruimtevlucht maakt. De Saudische astronaut Sultan Salman Al Saud deed dat al in 1985. Hij vierde het einde van de vastenmaand Ramadan in een baan om de aarde.

Improvisatie
Ook aanhangers van andere godsdiensten hebben met wat improvisatievermogen in de ruimte hun geloof kunnen belijden. De Israëliër Ilan Ramon, die omkwam bij de ramp met het Amerikaanse ruimteveer Columbia in 2003, vierde tijdens zijn verblijf in de ruimte gewoon de sabbat, al hield hij zich daarbij aan de dagen op aarde, en niet aan die in de spaceshuttle.