Neoweb.nl

Dubbelzijdige TFT voor mobiele apparaten

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Dubbelzijdige TFT voor mobiele apparaten
« on: February 19, 2004, 11:18:05 PM »
Mitsubishi demonstreert tweezijdig bruikbare LCD
Bron: PCWorld & tweakers

PCWorld.com bericht dat Mitsubishi Electric een nieuw type LCD-scherm heeft ge├»ntroduceerd dat aan beide zijden gebruikt kan worden. Het scherm is ontworpen om gebruikt te worden in "clamshell"-type telefoons. Op het moment zijn dit type telefoons praktische allemaal uitgerust met een tweetal LCD-schermen, een intern scherm en een extern scherm, wat uiteraard qua ruimte en gewicht verre van effici├źnt is.

De oplossing komt in de vorm van een transparant backlight waardoor er niks meer aan de achterkant van het LCD-scherm hoeft te zitten wat het zicht belemmerd. Hierdoor is het mogelijk om het LCD-scherm in het midden van de telefoonklep te plaatsen met een backlight onder en een backlight boven het scherm. Het resultaat is een scherm dat van beide kanten zichtbaar is en dan van beide kanten wordt belicht.

Mitsubishi heeft een tweetal varianten van het scherm ontwikkeld. Bij de eerste variant van het scherm wordt er geen rekening mee gehouden dat het plaatje aan de achterkant in spiegelbeeld verschijnt waardoor bijvoorbeeld tekst slecht leesbaar is. De tweede variant houdt hier wel rekening mee. Door het beeld tekens te spiegelen met 120Hz en de backlights elk met 60Hz aan en uit te laten gaan ontstaat er voor het menselijke oog aan beide zijden van het scherm een verschillend plaatje.