Neoweb.nl

maglev joystick / zwevende joystick

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
maglev joystick / zwevende joystick
« on: March 06, 2008, 09:32:56 AM »
Universiteit deelt technologie van zwevende joystick met collega's

Onderzoekers van de Carnegie Mellon-universiteit gaan hun magnetisch zwevende joystick-technologie delen met andere universiteiten in het land. Met behulp van een gift heeft men de technologie verfijnd.

De magnetisch zwevende joystick bestaat als prototype al sinds 1997, maar met behulp van een gift van 300.000 dollar van de National Science Foundation hebben de onderzoekers het concept verfijnd en goedkoper gemaakt, waardoor tien extra prototypes gebouwd kunnen worden. Zes daarvan zullen hun weg vinden naar de universiteiten van Harvard, Stanford, Purdue, Cornell, Utah en British Columbia.

Volgens Ralph Hollis, professor bij Carnegie Mellon en bedenker van de maglev-joystick, is het nodig om het instrument in de handen van andere wetenschappers te krijgen om vorderingen te kunnen maken in het haptische vakgebied. Mogelijke toepassingen zijn het op afstand ontschadelijk maken van een bom of snijtraining voor chirurgen in spé.

De basis van de zwevende joystick met forcefeedback wordt gevormd door een greep die vastzit aan een omgekeerde 'kom' voorzien van magnetische spoelen. Deze assemblage wordt door magneten in de basis van het apparaat bewogen en op zijn plaats gehouden onder invloed van Lorentz-kracht. Optische sensoren meten de bewegingen. Het systeem heeft geen mechanisch bewegende delen zoals snaren of tandwielen en de bewegingen zijn daardoor preciezer. Zelfs de textuur van een virtueel oppervlak kan zo afgetast worden.

bron: Tweakers.net

links:
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-03/cmu-mlg030308.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Lorentz_Force