Neoweb.nl

Mogelijk onderwatermuseum voor Cleopatra's schatten

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sciencemike

  • **
  • 93
  • +7/-0
  • Gender: Male
Mogelijk onderwatermuseum voor Cleopatra's schatten
« on: September 18, 2008, 10:15:35 AM »
AMSTERDAM - Egypte wil een onderwatermuseum laten bouwen om verzonken schatten uit de tijd van Cleopatra op hun oorspronkelijke plek ten toon te stellen.

De haalbaarheid van het plan wordt onderzocht door wetenschappers van Unesco, zo meldt National Geographic Channel.

Het onderwatermuseum zou moeten worden aangelegd in een baai voor de kust van de Egyptische havenstad Alexandria. Historici hebben daar talloze archeologische vondsten gedaan op de zeebodem: er liggen standbeelden van sfinxen, gigantische bouwstenen en zelfs Griekse en Romeinse scheepswrakken.

Veel van de historische schatten zijn afkomstig van het eiland Antirhodos, waar ook ooit het paleis van Cleopatra heeft gestaan. Het eiland zonk in de vierde eeuw naar de zeebodem, waarschijnlijk door een aardbeving.

Vuurtoren

In de toekomst verwachten wetenschappers ook overblijfselen van de vuurtoren van Alexandrië (één van de zeven klassieke wereldwonderen) aan te treffen in de baai.

"Bijna de complete historische stad van Alexandria ligt onderwater op een paar meter van de kust", zegt Naguib Amin, de projectleider van het onderwatermuseum, op de website van National Geographic Channel.

"We hebben het idee om een glazen buis over de zeebodem te leggen waar je doorheen kunt wandelen, precies langs de monumenten die we willen belichten in het museum."

Verstoren

Het onderwatermuseum krijgt waarschijnlijk steun van Unesco. De VN-organisatie is belast met de bescherming van werelderfgoed en hanteert als uitgangspunt dat historische schatten die onderwater zijn gevonden ook zo veel mogelijk op de zeebodem moeten blijven om de historische context niet te verstoren.

Ontwerp

Wetenschappers van Unesco bestuderen op dit moment de plannen voor het onderwatermuseum. Er is al een ontwerp gemaakt door de Franse architect Jacques Rougerie. Hij is van plan om glazen onderwatertunnels te verbinden met een modern museumgebouw boven water, waarop vier opvallende 'glazen zeilen' staan.

Constructie

"Een constructie onder het zeeoppervlak kost veel geld en levert veel technische problemen op", aldus Rougerie. "Vandaar dat we het museum in tweeën willen delen en ook een gebouw boven water zullen aanleggen. Dan kunnen er ook meer mensen tegelijkertijd naar binnen."

bron: nu.nl
michael