Neoweb.nl

Zuid-Korea wil elektrische auto's via de straat van stroom voorzien

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Zuid-Korea wil elektrische auto's via de straat van stroom voorzien

Zuid-Korea heeft plannen om metalen strips in wegen in te bouwen die elektrisch aangedreven voertuigen van stroom kunnen voorzien. De voertuigen hoeven de strips niet aan te raken om energie te betrekken.

Het plan is afkomstig van het Korea Advanced Institute of Science and Technology. Hoewel de plannen zich nog in de experimentele fase bevinden, is er op een universiteitscampus al een prototype gebouwd dat met golfkarretjes werkt. Ook wordt er gewerkt aan ondersteuning voor bussen en auto's. Bovendien worden er later dit jaar testen gehouden met bussen in Seoel en andere Zuid-Koreaanse steden, meldt Reuters.

Het is de bedoeling dat er elektriciteitsstrips van 20 tot 90 centimeter breed en mogelijk honderden meters lang op het oppervlak van de weg worden gelegd. Als hier elektrisch aangedreven voertuigen overheen rijden, kunnen ze hiervan energie betrekken en zo bijvoorbeeld hun accu's opladen. Direct contact met de strips is daarbij niet nodig: er vindt inductieve energie-overdracht plaats. "Als we tien  procent van de wegen in een stad van strips voorzien, kunnen we al elektrische voertuigen aandrijven", claimt Cho Dong-Ho van het instituut.

Een enkele strip kan energie op meerdere auto's overdragen. De strips zouden op plekken moeten worden gelegd waar verkeer langzaam rijdt, zoals bij bushaltes en afritten. Mensen kunnen de latten aanraken zonder dat ze onder stroom komen te staan. De kosten van de aanleg worden geraamd op 400 miljoen Koreaanse won per kilometer, omgerekend 236.000 euro per km.

bron: tweakers.net

zie ook:
http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSTRE54G07U20090517