Neoweb.nl

12/09 Oorzaak enorme explosie in Noord-Korea onduidelijk

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sparky

 • *****
 • 323
 • +46/-4
 • Gender: Male
 • Techniek is voor iedereen!
12/09 Oorzaak enorme explosie in Noord-Korea onduidelijk
« on: September 12, 2004, 01:36:44 PM »
12/09 Oorzaak enorme explosie in Noord-Korea onduidelijk

De explosie die zich afgelopen week voordeed in Noord-Korea is niet het gevolg van proeven met nucleaire wapens. Dat stelt de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-Hyun.
"De informatie waarover onze regering momenteel beschikt, toont aan dat Noord-Korea geen nucleaire proeven uitvoert", aldus de woordvoerder van de president.
De oorzaak van de explosie, die een paddestoelwolk met een doorsnee van bijna vier kilometer met zich zou hebben meegebracht, is onduidelijk. Er wordt gedacht aan een ongeluk of een natuurramp.

De explosie deed zich voor in de provincie Yanggang, in de buurt van de grens met China en niet ver van een legerbasis waar ballistische raketten staan opgesteld. Als Noord-Korea een kernproef zou hebben uitgevoerd, zou dat volgens deskundigen inmiddels al duidelijk moeten zijn geweest. En Noord-Korea-deskundige Koh Yu-hwan zei dat een kernproef in het kleine Noord-Korea vrijwel zeker veel levens zou eisen.

In de Russische stad Vladivostok, ongeveer 150 kilometer van Noord-Korea, is uit officiƫle bron vernomen dat het stralingsniveau in na de explosie niet is gestegen.
"Het stralingsniveau is sinds donderdag ongewijzigd en alles lijkt normaal", verklaarde een verantwoordelijke van de plaatselijke meteodienst aan AFP.

Offline bashanna

 • *****
 • 774
 • +55/-6
 • yourney to the future
Re: 12/09 Oorzaak enorme explosie in Noord-Korea onduidelijk
« Reply #1 on: September 13, 2004, 12:11:48 PM »
De explosie donderdag in Noord-Korea was de vernieling van een berg, bedoeld voor de bouw van een waterkrachtcentrale. Het was geen nucleaire test, zo haalde de Britse omroep BBC de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Paek Nam-sun aan.
"De explosie was de geplande vernieling van een berg, als onderdeel van een waterkrachtproject", citeerde de BBC minister Paek.

Het is de eerste Noord-Koreaanse uitlating over de mysterieuze explosie in een zone nabij een ondergrondse militaire basis in Noord-Korea.
De verklaring van Paek kwam er na een directe vraag om informatie van de Britse staatssecretris voor buitenlandse zaken Bill Rammell die sinds zondag Pyongyang bezoekt om er de Noord-Koreaanse nucleaire ambities te bespreken.

Voordien had Noord-Korea het stilzwijgen bewaard over de grootschalige explosie. De explosie, die een paddestoelwolk met een doorsnee van bijna vier kilometer met zich zou hebben meegebracht, deed zich voor in de provincie Yanggang, in de buurt van de grens met China en niet ver van een legerbasis waar ballistische raketten staan opgesteld.
Even werd gevreesd dat het om een kernproef ging maar zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten ontkenden dat vrijwel meteen. Volgens experts zou een bovengrondse kernproef in het kleine Noord-Korea zo goed als zeker levens eisen

Offline Vortexx

 • **
 • 98
 • +30/-1
 • Skull & Bones Spokesman
Re: 12/09 Oorzaak enorme explosie in Noord-Korea onduidelijk
« Reply #2 on: October 23, 2004, 11:01:02 PM »
De Hemelse Leider trapt graag een hoop mist in zijn blufpokerspel zodat we mischien niet zien wat voor belabberde kaarten hij eigenlijk heeft...

Ik denk dat hij ook wel flink geschrokken zal zijn van die andere  gigantische explosie bij dat station waar hij 4 uur daarvoor doorheen treinde bij zijn heimelijke terugkeer uit China, mischien wel een niet zo stille hint dat hij maar wat in moet binden?
« Last Edit: October 23, 2004, 11:04:14 PM by Vortexx »