Neoweb.nl

2009: Gletsjers Pyreneeën smelten snel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
2009: Gletsjers Pyreneeën smelten snel
« on: March 04, 2009, 09:27:30 AM »
Gletsjers Pyreneeën smelten snel
AMSTERDAM - De Pyreneeën hebben in de laatste eeuw bijna negentig procent van hun gletsjerijs verloren en het resterende ijs kan door de opwarming van de aarde binnen enkele decennia verdwenen zijn.
Dat zegt het Spaanse ministerie van milieu.

Het ministerie liet onderzoek doen naar de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de Pyreneeën.

3300 hectare
De onderzoekers constateerden dat van de 3300 hectare ijs die in het begin van de twintigste eeuw het gebergte bedekte nog maar 390 hectare over is. Het restant is ongeveer gelijk verdeeld tussen Frankrijk en Spanje.

Daarbij komt dat het overgebleven ijs steeds sneller smelt. Tussen 2002 en 2008 verloren de Spaanse Pyreneeën ongeveer een kwart van hun gletsjerijs, aldus het vorige week vrijgegeven onderzoeksrapport.

Broeikaseffect
De onderzoekers leggen een rechtstreeks verband tussen het smelten van de gletsjers in de Pyreneeën en andere gebergten, de opwarming van de aarde en veranderingen in neerslagpatronen.

De Spaanse voorzitter van de organisatie voor behoud van gletsjers in de Pyreneeën, Fernando Lampre, zegt in een interview in de krant El Pais te vrezen dat de meeste gletsjers over 25 tot dertig jaar zijn verdwenen.

"En tegen het midden van de eeuw zijn ze allemaal weg", aldus Lampre.

VN
Volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties worden gletsjers in de hele wereld bedreigd. De website van de VN-organisatie zegt te hopen dat de Klimaatconferentie van eind 2009 in Kopenhagen voor een doorbraak zal zorgen. Zo niet, dan 'is het mogelijk dat gletsjers in de 21ste eeuw volledig uit veel bergketens verdwijnen'.

bron: Novum & nu.nl