Neoweb.nl

Animaties tonen verspreiding broeikasgassen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Animaties tonen verspreiding broeikasgassen
« on: March 23, 2007, 09:43:20 AM »
Animaties tonen verspreiding broeikasgassen
 
bron:planet.nl
 
Wetenschappers hebben animaties gemaakt van de wereldwijde verspreiding van de belangrijkste broeikasgassen, kooldioxide en methaan.
Ze deden dat op basis van drie jaar observatie met het in Nederland ontworpen meetinstrument SCIAMACHY aan boord van de milieusatelliet Envisat, zo bericht de ESA.

Controleren van internationale afspraken
Instrumenten in de ruimte zijn een belangrijk middel om te controleren of de internationale afspraken over vermindering van de uitstoot van broeikasgassen gehaald worden.

Het SCIAMACHY (Scanning Imaging Absorption Spectrometer for Atmospheric Chartography) instrument is in staat is om de belangrijkste broeikasgassen met grote gevoeligheid te meten tot op het aardoppervlak. Op basis van SCIAMACHY-observaties van 2003 tot 2005, zijn nu kaarten en animaties gemaakt.

De nieuwe methaangegevens bevestigen eerder onderzoek dat in 2005 is uitgevoerd door het Instituut voor Milieufysica van de Universiteit van Heidelberg in samenwerking met het KNMI. Dit onderzoek toont grotere methaanemissies dan verwacht boven tropische regenwouden, die afwijken van modelsimulaties van dezelfde periode.

De gegevens van SCIAMACHY uit dezelfde periode zijn ook gebruikt om de verspreiding van kooldioxide in kaart te brengen.
 
links:
http://www.esa.int/esaCP/SEMRLYQ08ZE_Netherlands_1.html
http://www.esa.int/esaCP/SEMRLYQ08ZE_Netherlands_0.html