Neoweb.nl

Antartica warmt nu ook op

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.794
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Antartica warmt nu ook op
« on: January 23, 2009, 10:17:07 AM »
'Opwarming Antarctica begonnen'

UTRECHT - Sinds de jaren 50 is de temperatuur rond de Zuidpool, waar 90 procent van 's werelds ijs ligt, met 0,5 graden gestegen, blijkt uit verzamelde gegevens van satellieten en weerstations.
 
Twee dagen na het bericht over het desintegreren van een grote ijsplaat op het Antarctisch schiereiland komt een groep Amerikaanse wetenschappers met een overzicht van alle beschikbare meetgegevens van het zuidelijke continent.

In tegenstelling tot het door klimaatsceptici frequent geproclameerde kouder worden en aangroeien van Antarctica, laat de wetenschappelijke realiteit geen enkele ruimte meer voor ontkenning: Klimaatverandering heeft de Zuidpool bereikt. En zoals overal: sneller dan we verwachtten, stellen de onderzoekers.

Eric Steig
"Wat je continu hoort is dat Antarctica kouder wordt en dat is simpelweg niet het geval", zegt Eric Steig van de Universiteit van Washington in Seattle, hoofdauteur van de studie die vandaag in Nature wordt gepubliceerd.

De gemiddelde temperatuurstijging is sterk vergelijkbaar met het mondiale gemiddelde, vertelt Steig. Klimaatsceptici stelden in het verleden dat Antarctica kouder zou worden als bewijs dat de mondiale opwarming een mythe zou zijn.

De Amerikaanse onderzoeksgroep schrijft dat de gemeten Antarctische opwarming moeilijk te verklaren is zonder deze te koppelen aan de sterk toegenomen antropogene uitstoot van broeikasgassen, voornamelijk door grootschalig gebruik van fossiele brandstoffen.

West-Antarctische ijskap
Op het Britse onderzoeksstation Rothere, op het Antarctisch schiereiland, was het gisteren 2,6 graden boven nul. "Maar het gebied waar we de opwarming meten is veel groter dan alleen het schiereiland. Ook de gehele West-Antarctische ijskap warmt op", zeggen de Amerikanen. "En de gemiddelde oppervlaktetemperatuur van het hele continent neemt toe", meldt de studie.

"West-Antarctica zal uiteindelijk smelten als deze opwarming zo doorzet", zegt Drew Shindell, een medeauteur van het NASA Goddard Institute for Space Studies.

Groenlandse ijskap
Daarvoor zou volgens hem een gemiddelde temperatuurstijging van 3 graden voor nodig zijn. Ook de Groenlandse ijskap zou bij een dergelijke temperatuurstijging niet overleven.

Tezamen bevatten zij genoeg ijs voor een gemiddelde zeespiegelstijging van 14 meter. De ijsmassa op Oost-Antarctica bevat zelfs voldoende water om de zeespiegel wereldwijd met nog eens 50 meter te laten stijgen. Deze ijskap is echter minder kwetsbaar voor de huidige opwarming.

"Maar zelfs wanneer slechts een fractie van Groenland en West-Antarctica smelt kunnen we deze eeuw nog meters zeespiegelstijging zien, met desastreuze gevolgen, zegt Barry Brook, directeur van het onderzoeksprogramma naar klimaatverandering van de Universiteit van Adelaide.

bron: Hier.nu & nu.nl

Offline Robert

 • *****
 • 3.150
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re:Antartica warmt nu ook op
« Reply #1 on: February 01, 2009, 12:24:17 PM »
Kolossale ijsplaat Zuidpool verdwijnt in zee
UTRECHT - De Wilkinsplaat, een reusachtige Antarctische ijsplaat, staat op het punt te desintegreren en in zee te stromen, zeggen Britse en Nederlandse onderzoekers.

De ijsplaat heeft een oppervlak van duizenden vierkante kilometers en steekt als een platte berg 20 meter boven zeeniveau uit.
Op satellietbeelden is te zien dat de plaat inmiddels vol grote scheuren zit en enkel nog wordt bijeengehouden door een steeds smallere strook zee-ijs.

Deze 40 kilometer lange ijsdam, die 'als een kurk op een fles' de rest van de gebarsten ijsplaat fixeert, was in 1950 nog 100 kilometer breed.

Inmiddels rest volgens de British Antarctic Survey (BAS) niet meer dan een splinter stabiel ijs, slechts 500 meter breed. Zodra deze doorbroken wordt, zal ook de achterliggende massa in zee stromen, verwachten de onderzoekers.

Nederlands onderzoek
Het kan nu elk moment gebeuren zegt David Vaughan, een glacioloog van BAS. We zijn hier getuige van de laatste momenten van de Wilkins-ijsplaat. Om de bewegingen van het ijs te registreren heeft Vaughan een GPS-meter op de plaat gestationeerd. Deze verzamelt gegevens voor onderzoek van IMAO, het Instituut voor Atmosferisch en Marien Onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Deze ijsplaten zijn een soort gletsjers, die op hun plek worden gehouden door bijvoorbeeld eilandjes'', vertelt Michiel van den Broeke, van IMAO.

Het is zeer zorgwekkend dat ze nu zo snel verdwijnen. Het afbreken van de beschermende ijsplaten kan er volgens Van den Broeke voor zorgen dat ook de achterliggende gletsjers sneller naar zee gaan stromen. Dit kan de zeespiegelstijging versterken.

Grote delen van de ijsplaat werden in maart vorig jaar, aan het einde van de Antarctische zomer, instabiel. In voorgaande jaren verdwenen al de 'Prince Gustav Channel', 'Larsen Inlet', 'Larsen A', 'Wordie', 'Muller' en de Jones-ijsplaat in zee.

Het meest geruchtmakend was het instorten van Larsen B in 2002. Deze omvangrijke ijsplaat verdween in 30 dagen volledig van de kaart. Uit sedimentonderzoek is gebleken dat de ijsplaten in elk geval meer dan 10.000 jaar oud waren.

Massaverlies
"Het verdwijnen van deze ijsplaat en de negen andere is een direct gevolg van klimaatverandering", zegt Vaughan. Het Antarctisch schiereiland is daar relatief gevoelig voor, omdat het ijs daar vrij ver in de omringende oceaan steekt. De gemiddelde temperatuur is er sinds 1950 al met drie graden gestegen.

Maar ook de West-Antarctische ijskap verliest de laatste jaren massa, blijkt uit satellietmetingen. En in tegenstelling tot de populaire theorie dat hogere temperaturen het ijs op Antarctica zouden versterken met extra sneeuwval, blijkt zelfs de nog immer zeer koude Oost-Antarctische ijskap niet te groeien.

Vanwege de vele onzekerheden is in de officiele voorspellingen van het IPCC tot nog toe echter geen rekening gehouden met een mogelijk versneld bewegen van gletsjers op Antarctica en Groenland.

Bron:nu.nl

zie ook:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wilkins_Ice_Shelf

Offline admin

 • The Admin
 • *****
 • 582
 • +112/-10
 • Gender: Male
 • Neoweb Technologie Forum
Re:Antartica warmt nu ook op
« Reply #2 on: February 01, 2009, 12:29:41 PM »
En misschien even voor alle duidelijkheid.

Een ijsklontje in een glas water zal het glas water niet voller maken.
Zo zal het smelten van de NOORDPOOL niets uitmaken voor het waterniveau op aarde.. (al is het natuurlijk al wel zonde dat zo'n gebied door ons toedoen verdwijnt) (inclusief ijsberen en andere unieke flora en fauna)

MAAAARRRRRR!! de ZUIDPOOL, is een stuk ijs op het land! Als dat ijs het water in glijdt, stijgt het water wel degelijk!! Daarom mag antartica niet smelten
Ook Gletsjers in Groenland mogen niet smelten, want dan komt dat smeltwater extra in de Oceaan en stijgt het water!
"The Future Starts Here!"

Offline D.Heusden

 • *****
 • 409
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Re:Antartica warmt nu ook op
« Reply #3 on: February 01, 2009, 02:27:52 PM »
Mensen die nu nog steeds denken dat er niets aan de hand is met de opwarming van de aarde, zijn echt achterlijk!
Wij zijn het probleem!

Offline Robert

 • *****
 • 3.150
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re:Antartica warmt nu ook op
« Reply #4 on: March 04, 2009, 09:28:57 AM »
Wetenschappers constateren drastische smelting
UTRECHT - Het Arctische én Antarctische gebied warmen sneller op dan gedacht, met een steeds grotere kans op drastische klimaatverandering, zegt een groep internationale klimaatexperts.

Ze zijn onderdeel van een groot onderzoeksprogramma van de VN in beide poolregio’s, dat twee jaar geleden is begonnen.

De resultaten verscherpen reeds bekende trends op basis van satellietmetingen sinds het einde van de jaren ’70.

“Sneeuw en ijs trekken zich rond beide polen terug, waardoor niet alleen mensen en natuur binnen de poolcirkels worden beïnvloed, maar ook grote mondiale processen, zoals de atmosferische koolstofkringloop en zeespiegelstijging", luidt de samenvatting van het in het kader van het International Polar Year (IPY) gepresenteerde rapport.

IJsmassa
Het rapport, onder de titel 'State of Polar Research', moet een overzicht geven van alle beschikbare wetenschappelijke kennis.

"De resultaten worden nog verder verfijnd, maar het is inmiddels zeker dat zowel Groenland als Antarctica ijsmassa verliezen en dus zeespiegelstijging veroorzaken, en dat de smelt op Groenland bovendien versnelt", aldus de onderzoeksgroep, waar 10.000 wetenschappers en 63 landen in participeren.

Weersveranderingen
De poolexperts melden bovendien een versnelde opwarming te zien op het westelijk deel van Antarctica, een gebied dat eerder stabiel werd geacht.

"Je kunt rekenen op dramatische weersveranderingen in bijvoorbeeld Chili en Argentinië”, zegt Ian Allison, vice-voorzitter van het IPY-bestuur.

Het pooljaar wordt georganiseerd door de onafhankelijke Internationale Wetenschapsraad (ICS), in samenwerking met de World Meteorological Organization en het IPCC.

Klimaattop
Internationale politici, die in december tijdens de klimaattop in Kopenhagen overeenstemming moeten bereiken over het nieuwe klimaatverdrag, laten zich deze week op de meetstations op Antarctica informeren over de staat van het onderzoek.

bron: nu.nl